Για αποτυχία κατηγορεί την Τρόικα το Ευρωκοινοβούλιο

Για αποτυχία κατηγορεί την Τρόικα το Ευρωκοινοβούλιο

Αρνητικά αποτιμά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη που βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης.

Στο προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου, που κατατέθηκε χθες στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών, καταγγέλλεται η έλλειψη νομικής βάσης στην σύσταση της τρόικας, αλλά και στο ρόλο της τριμερούς ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται η αδυναμία της ευρωζώνης να υπολογίσει τις επιπτώσεις από τις πολιτικές λιτότητας στα κράτη στα οποία εφαρμόζονται.

Το προσχέδιο, που κατατέθηκε από τους επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε να διενεργήσει τη σχετική έρευνα, Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ, Αυστρία) και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Γαλλία), ασκεί κριτική για την αποτυχία των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα να εμποδίσουν την ελεγχόμενη χρεοκοπία αλλά και την μετάδοση της κρίσης στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Αρνητικά αξιολογείται και η δράση της Κομισιόν για τον διπλό ρόλο που έχει τόσο ως μέλος της τρόικας όσο και ως θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το προσχέδιο της έκθεσης συστήνει την βελτίωση της λειτουργίας στις δομές λήψης αποφάσεων για τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής καθώς και μεγαλύτερη συνοχή, διαφάνεια και λογοδοσία, λαμβανομένης υπόψη και της αναθεώρησης των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, στους οποίους είχαν βασιστεί οι υποθέσεις που διατυπώνονταν.

Το κείμενο που κατατέθηκε, σύμφωνα με την Επιτροπή, τονίζει την ανάγκη βελτιώσεων-και σε εθνικό επίπεδο-αναφορικά με την ευθύνη για τη διαδικασία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, καθώς, εάν δεν υπάρχει τέτοια απόδοση ευθυνών, η εφαρμογή είναι λιγότερο αποτελεσματική και οι επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων λιγότερο θετικές.

Σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που παρατίθεται, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών θα μεταβεί στη Λισαβόνα από την 6η ως την 7η Ιανουαρίου 2014, στην Αθήνα από την 8η ως την 9η Ιανουαρίου, στη Λευκωσία από την 10η ως την 11η Ιανουαρίου και στο Δουβλίνο την 16η ως την 17η Ιανουαρίου.

Ενώπιον της επιτροπής θα μιλήσουν παράλληλα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα Όλι Ρεν (13η Ιανουαρίου), ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ (14η Ιανουαρίου) και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ (15η Ιανουαρίου). Το σχέδιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί επισήμως στην Επιτροπή την 16η Ιανουαρίου στο Στρασβούργο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ