• Οι πρώτοι 4.000... είδαν ξανά φως

  10:15 πμ, Παρασκευή 13 Δεκ 2013 10:15 πμ, Παρασκευή 13 Δεκ 2013

  Οι πρώτοι 4.000... είδαν ξανά φως

  Αναδρομικά και με πάρα πολλές δόσεις θα πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στη ΔΕΗ οι οικονομικά αδύναμοι καταναλωτές στους οποίους έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

  Ήδη οι πρώτοι 4.000 είδαν ξανά το φως... στα σπίτια τους, αλλά όχι ακόμη τις λεπτομέρειες για τον τρόπο ρύθμισης των περιπτώσεών τους. Μία εβδομάδα μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, και η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν έχει ετοιμάσει την υπουργική απόφαση με τους όρους και τις προϋποθέσεις επανασύνδεσης.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θα προβλέπει τη δωρεάν για έναν χρόνο ηλεκτροδότηση των ευάλωτων καταναλωτών στους οποίους είχε διακοπεί η παροχή λόγω της οικονομικής τους αδυναμίας να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Για την ακρίβεια, θα παρέχεται έκπτωση 99% μέχρι ενός ορίου μηνιαίας κατανάλωσης. Μετά την πάροδο του ενός χρόνου, τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, τις παλαιότερες λόγω των οποίων τους είχε κοπεί το ρεύμα, με ένα πολύ ευνοϊκό σύστημα πληρωμών.

  «Παγωμένα» χρέη

  Άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 είπε: «Η επανασύνδεση ρεύματος στην κοινωνική αυτή ομάδα δεν θα επιφέρει την επιβάρυνση του τέλους επανασύνδεσης, ενώ τα χρέη των εν λόγω οφειλετών προς τη ΔΕΗ θα παραμείνουν ''παγωμένα''. Οι διακανονισμοί των χρεών προς τη ΔΕΗ δεν θα προχωρήσουν άμεσα, αλλά σε εύλογο χρονικό διάστημα».

  Σε ό,τι αφορά το κόστος ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών αυτών, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μπορεί να ανέλθουν στα 15.000, θα το επωμιστούν οι υπόλοιποι πελάτες της ΔΕΗ. Χθες υπήρχε μία άλλη εκδοχή ως προς τον τρόπο χρέωσης σε σχέση με εκείνη που είχε δώσει προχθές ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

  Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κεδίκογλου διευκρίνισε: «Η επιβάρυνση για κάθε πολίτη θα είναι ανάλογη της κατανάλωσης ρεύματος που κάνει». Θα είναι δηλαδή κλιμακωτή, και αυτή κυμαίνεται, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, από τα 30 λεπτά έως και τα 7 ευρώ τον χρόνο. Το μέσο κόστος είναι 50 λεπτά τον χρόνο.

  Εξάλλου χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε: «Κινητοποιήσαμε, μέσα σε 5 ημέρες, όλους τους φορείς και συντονίζουμε ένα πρωτόγνωρο και δύσκολο εγχείρημα. Η ΔΕΗ έως σήμερα (σ.σ. χθες) έχει ήδη επανασυνδέσει το ηλεκτρικό ρεύμα σε 2.000 σπίτια και μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχουν επανασυνδεθεί άλλες 2.000, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνσή τους». Ο κ. Μανιάτης κατέληξε: «Αφήνουμε στη κρίση αυτών που δοκιμάζονται όλους όσους, με κραυγές και λαϊκισμούς, παίζουν με την αγωνία τους».

  Πηγή: Έθνος

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα