Τώρα στο Υπ.Οικονομικών-Η τρόικα ζητά ομαδικές απολύσεις

Περισσότερες ομαδικές απολύσεις θέλει η τρόικα

Πριν από λίγα λεπτά έφτασε η αντιπροσωπεία της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών για να ξεκινήσει η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση .

Ένα από τα κεντρικά θέματα στη σημερινή  ατζέντα τους είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων έως το τέλος του 2013, απαίτηση για την οποία  έχει ασκήσει  βέτο ο Ευάγγελος Βενιζέλος να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση σε καμία αξίωση για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Βρούτσης περιμένει την έκθεση του διεθνούς γραφείου εργασίας για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και στη συνέχεια βάσει του μνημονίου οφείλει να προωθήσει υπουργική απόφαση που θα καταργεί το δικαίωμα που έχει ο εκάστοτε υπουργός εργασίας να απορρίψει το αίτημα επιχειρήσεων για ομαδικές απολύσεις.

Η μελέτη του διεθνούς γραφείου εργασίας (ILO) δεν αποκλείεται να υποδεικνύει εμμέσως στην Ελλάδα να αυξήσει το όριο απολύσεων στο 10% μηνιαίως από 5% που ισχύει σήμερα στις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους.

Θα συζητηθούν ακόμα η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες σταδιακά, αρχής γενομένης το 2014. Η Τρόικα έχει απορρίψει το αίτημα της ελληνικής πλευράς να αναβληθεί για ένα έτος η υλοποίηση του μέτρου, αξιώνοντας την υποβολή προτάσεων για ισοδύναμα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2014.

Το τρίτο θέμα που θα προσεγγίσουν οι δανειστές είναι τα μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής όπου κι εδώ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Οι δανειστές εκτιμούν ότι τα μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να εξασφαλίσουν 300- 400 εκατ. ευρώ, τα μισά δηλαδή από όσα υπολόγιζε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης. Συνεπώς δεν αποκλείεται να αξιώσουν μέτρα για να εξοικονομηθούν τα υπόλοιπα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ