Ζήτημα ωρών το 1 δισ. της δόσης

Ζήτημα ωρών το 1 δισ. της δόσης

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Ζήτημα ωρών θεωρείται η συμφωνία με την τρόικα επί του σχεδίου αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών. Οι ελεγκτές καταφθάνουν στην Αθήνα και πιάνουν δουλειά την Τετάρτη το πρωί, έχοντας πρώτα απαντήσει στην πρόταση του Γ. Στουρνάρα για το κλείσιμο του τελευταίου προαπαιτούμενου για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που απομένει σε εκκρεμότητα από το καλοκαίρι.

Αυτή η εκταμίευση θα αποτελέσει το μεγάλο επικοινωνιακό όπλο, τρόικας και κυβέρνησης, Βρυξελλών και Φρανκφούρτης έναντι των αγορών που καραδοκούν να κεφαλαιοποιήσουν τον εκτροχιασμό και από την άλλη, των εταίρων που ανησυχούν “τι κάνουν οι Έλληνες με τα λεφτά τους”.

Όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά την έγκριση της τρόικας θα γίνει τηλεδιάσκεψη του EWG για να εκταμιευθεί η δόση, ενώ κατά τον υπουργό Γ. Στουρνάρα, θα έχει προηγηθεί και το «ΟΚ» του Χοακίν Αλμούνια, του επιτρόπου αρμόδιου για τον ανταγωνισμό, που έχει «εμφυτεύσει» δικό του κλιμάκιο στην τρόικα, για να ελέγξει ακριβώς αυτή τη διαδικασία.

Τόσο ο επίτροπος Ρεν, όσο και ο επίτροπος Ντάισελμπλουμ εξήγησαν ότι η τρόικα τελικά θα βρίσκεται στην Αθήνα από την Τρίτη και θα αρχίσει τεχνικές συζητήσεις την Τετάρτη, με στόχο να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα ανοιχτά μέτωπα πριν από το τέλος του έτους. «Είναι ρεαλιστικό, όμως, να πιστεύουμε ότι πλήρης ολοκλήρωση του λεγόμενου τέταρτου ελέγχου δεν μπορεί να επιτευχθεί και ως εκ τούτου η τρόικα θα επιστρέψει ξανά τον Ιανουάριο για μια συμφωνία τεχνικού επίπέδου που στη συνέχεια θα παρουσιάσει στον eurogroup» σημείωσαν.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας, έχουμε πλήρη συναίσθηση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, ωστόσο, οι ελληνικές αρχές πρέπει να υιοθετήσουν δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και να εφαρμόσουν πλήρως όλα όσα περιγράφονται στο μνημόνιο. Σε σχέση με τα μέτρα, επισήμανε ότι δεν είναι μεν νέα, είναι, όμως, γνωστά και πρέπει να εφαρμοστούν.

Ο επίτροπος Ρεν, από τη μεριά του, αναγνώρισε για μια ακόμη φορά τις θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες, όμως, πρέπει να συνοδευθούν από την εφαρμογή του προγράμματος, ώστε η χώρα να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σε σχέση, δε, με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ο πρόεδρος του eurogroup υπενθύμισε ότι τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα την προηγούμενη φορά και ότι, όταν μιλάει για άσχημη πολιτική κατάσταση, εννοεί την άσχημη κοινωνική κατάσταση, την ανεργία και τις εντάσεις στην ελληνική κοινωνία που, όπως είπε με τη σειρά του ο Ρεν, αντανακλούν και στο πολιτικό σύστημα.

Επιβεβαιώνει ο Στουρνάρας

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι έχει αποστείλει στην τρόικα επιστολή με πλήρη πρόταση για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ και αναμένει απάντηση εντός των επομένων 24 ωρών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η πρόταση προβλέπει εκκαθάριση εν λειτουργία τύπου ΕΛΒΟ, μετά από μια δωδεκάμηνη παράταση με διαχωρισμό σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος και τελική απόφαση για «λουκέτο» ή όχι στο τέλος του δωδεκάμηνου ανάλογα με το αν η εταιρεία μπορεί να γίνει βιώσιμη.

Καθώς το θέμα περιέχει, πέρα από τα στοιχεία της βιωσιμότητας της επιχείρησης, και στοιχεία που άπτονται των κρατικών ενισχύσεων, στο κομμάτι αυτό της τρόικας που θα κρίνει την ελληνική πρόταση μετέχει και προσωπικό που υπάγεται στον Χοακίμ Αλμούνια. Ο Γ. Στουρνάρας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Επίτροπο για τον ανταγωνισμό όπου συζήτησαν το θέμα.

Ο υπουργός είχε, επίσης, κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους Σόιμπλε και Μπαρνιέ. Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη ότι πριν βγει η χρονιά, θα έχει κλείσει και το θέμα των πλειστηριασμών και το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Το δε ζήτημα του δημοσιονομικού κενού του 2015 που κατά τους Νταϊσελμπλουμ και Ρεν, πρέπει να εντοπιστεί άμεσα, ο υπουργός το παρέπεμψε στις συνομιλίες με την τρόικα για το μεσοπρόθεσμο. Επιπλέον διέψευσε την εγκυρότητα του e-mail του ΔΝΤ για τα προαπαιτούμενα, ανακοινώνοντας ρυθμό προσαρμογής στα δύο κείμενα του μνημονίου 80% και 75 % αντίστοιχα.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ