Αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία

Αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία

«Ρηχαίνει» η ύφεση στην ελληνική οικονομία, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3% το γ΄ τρίμηνο φέτος και καθιστά εφικτό τον στόχο για πτώση κατά 4% στο σύνολο του έτους, όπως προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, τα οποία παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, μετά τη μείωση κατά 3% στο γ΄ τρίμηνο (έναντι πτώσης 6,7% το γ΄ τρίμηνο 2012), προκύπτει ύφεση της τάξης του 4,1% στο 9μηνο εφέτος (έναντι πτώσης του ΑΕΠ κατά 6,6% στο 9μηνο πέρυσι). Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 48,692 δισ. ευρώ και αυξήθηκε στο επίπεδο του α΄ τριμήνου 2011. Σημειώνεται ότι, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει οριακή αύξηση του ΑΕΠ, της τάξης του 0,6%, για το 2014.

Η μείωση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συνεχιζόμενη (έστω και με βραδύτερους ρυθμούς) πτώση των ιδιωτικών επενδύσεων και της κατανάλωσης. Ειδικότερα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 12,6%, ενώ η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 6,6% (η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 8,1% και της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 0,1%).

Στον αντίποδα, θετικά συνεισέφερε στο ΑΕΠ η μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 5,7% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,8%). Ενώ, αύξηση 2,3% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,1%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ