ΕΚΤ: Οι τράπεζες θα πρέπει να συνεισφέρουν

ΕΚΤ: Οι τράπεζες θα πρέπει να συνεισφέρουν

 

Οι τράπεζες θα πρέπει να συνεισφέρουν στο ευρωπαϊκό Ταμείο Εκκαθάρισης σύμφωνα με τη στάθμιση του κινδύνου του ενεργητικού τους, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ιβ Μερς.

Ο Ιβ Μερς και ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο είναι επικεφαλής της προετοιμασίας που γίνεται στην ΕΚΤ για να αναλάβει αυτή τον ρόλο της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, στο πλαίσιο του σχεδίου της τραπεζικής ένωσης της Ευρωζώνης. Το ταμείο εκκαθάρισης, που θα ασχολείται με τις προβληματικές τράπεζες, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με τις εισφορές που θα καταβάλουν οι τράπεζες για 10 χρόνια έως το 2025.

«Γνωρίζουμε ότι κάποιες τράπεζες έχουν πιο ριψοκίνδυνα μοντέλα από άλλες. Γι’ αυτό, οι εισφορές που πρέπει να πληρώνουν οι τράπεζες στο Ταμείο πρέπει να είναι σταθμισμένες με τον κίνδυνο (του ενεργητικού τους)», αναφέρει ο Μερς στο γραπτό κείμενο ομιλίας που θα κάνει στο Βερολίνο. Αν και η ΕΚΤ θα έχει, στα πλαίσια του νέου εποπτικού ρόλου της, την αρμοδιότητα να αποφασίζει για τη βιωσιμότητα μίας τράπεζας, ο Μερς σημειώνει ότι η ξεχωριστή Αρχή Εκκαθάρισης πρέπει να αποφασίζει τη στρατηγική για την εκκαθάριση ή αναδιάρθρωση της τράπεζας. «Προκειμένου να συμμορφωθούμε με αυτή την καθαρή γραμμή αρμοδιοτήτων, η ΕΚΤ δεν πρέπει να έχει δικαίωμα ψήφου στο διοικητικό συμβούλιο της (Αρχής) Εκκαθάρισης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα ήταν αρκετό για την ΕΚΤ το καθεστώς του παρατηρητή.

Η ΕΚΤ υποσχέθηκε να υποβάλει τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε αυστηρούς ελέγχους το επόμενο έτος για να αποκαλύψει τους όποιους κινδύνους υπάρχουν στους ισολογισμούς τους, πριν αναλάβει τον εποπτικό της ρόλο. Ο Μερς δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει πρώτα τους κινδύνους ρευστότητας και αναχρηματοδότησης των τραπεζών, πριν εξετάσει το ενεργητικό τους το επόμενο έτος. «Στη συνέχεια θα εξετάσουμε πιο προσεκτικά δείγματα συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων και επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα εξετασθούν οι πιστωτικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι αγοράς, οι θέσεις εντός και εκτός ισολογισμού καθώς και οι εκθέσεις των τραπεζών στο εσωτερικό και το εξωτερικό. «Θα περιλάβουμε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού, μεταξύ των οποίων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα αναδιαρθρωμένα δάνεια και τα κρατικά ομόλογα», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ