Φόροι και χρέη σε τράπεζες και ΕΛΤΑ

Φόροι και χρέη σε τράπεζες και ΕΛΤΑ

Κατεβάζουν… ρολά τα ταμεία των εφοριών και οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν τους φόρους και τα χρέη τους υποχρεωτικά στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται ότι θα δοθεί οριστικό τέλος στις «ουρές» στις Εφορίες για συναλλαγές όπως η υποβολή δηλώσεων, η έκδοση πιστοποιητικών και άλλων φορολογικών παραστατικών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, τον οποίο υλοποιούν οι γενικές γραμματείες Πληροφοριακών Συστημάτων και Δημόσιων Εσόδων, από τις αρχές του επόμενου έτους μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις θα παρέχεται δυνατότητα πληρωμών στα ταμεία των ΔΟΥ.

Εκτός εφοριών

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως άμεσος στόχος είναι η κατάργηση ταμείων στις κατά τόπους ΔΟΥ και εξασφάλιση δυνατότητας καταβολής σε πιστωτικά ιδρύματα, ΕΛΤΑ κ.λπ. μέσω ανάπτυξης σχετικών εφαρμογών όπως e?παράβολο, e?αποδεικτικό ενημερότητας και e?οίκοθεν εισπράξεις. Αυτή η οδός ακολουθείται και για τις πληρωμές οφειλών που βρίσκονται σε ρύθμιση.

Η καταβολή των ποσών γίνεται με τη χρήση μοναδικού κωδικού, ο οποίος ονομάζεται Ταυτότητα Οφειλής (ΤΟ) και Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ) αντίστοιχα στα ΕΛΤΑ ή σε κάθε τράπεζα, χωρίς να είναι απαραίτητη η διατήρηση λογαριασμού καταθέσεων από την πλευρά του οφειλέτη. Με τους κωδικούς αυτούς ο φορολογούμενος θα μπορεί να καταβάλλει είτε το σύνολο, είτε μέρος της οφειλής του ή των δόσεων αποπληρωμής.

Οι κωδικοί

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν τους κωδικούς μέσω του δικτυακού τόπου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) από το ειδοποιητήριο που θα λαμβάνουν από τη ΓΓΠΣ και από τις Εφορίες.

Για κάθε νέα οφειλή που βεβαιώνεται θα εκδίδεται η ατομική ειδοποίηση από τη ΔΟΥ ή τη ΓΓΠΣ, στην οποία θα αναγράφεται και ο κωδικός Ταυτότητας Οφειλής.

Παράλληλα, με νέες εφαρμογές παρέχεται ήδη η δυνατότητα για περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους οι φορολογούμενοι μπορούν:

  • Να προμηθεύονται μέσω του TAXISnet τα παράβολα που χρειάζονται για να πληρώσουν χρέη ή άλλες βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο.
  • Να θεωρούν ηλεκτρονικά τα συμβόλαια μίσθωσης ακινήτων.
  • Να λαμβάνουν ηλεκτρονικά το εκκαθαριστικό σημείωμα της φορολογίας εισοδήματος.
  • Να κάνουν τις αλλαγές στα στοιχεία διαμονής τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το κλείσιμο εφοριών (το σχέδιο έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο) και η κατάργηση των ταμείων στις εφορίες που δρομολογείται αποτελούν μνημονιακούς όρους.

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου σκαφών αναψυχής σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η τήρηση της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας και η είσπραξη του Τέλους Πλεύσης και Παραμονής.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ