«Tο μπαλάκι» στον Στουρνάρα

«Tο μπαλάκι» στον Στουρνάρα

Μπορεί τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης να συμφώνησαν για τον φόρο ακινήτων όμως για να τον ψηφίσουν τον μείωσαν κατά 270 εκ ευρώ.

Τώρα καλείται ο υπουργός Οικονομικών να ψάξει να βρει τρόπους προκειμένου να εξασφαλίσει το συγκεκριμένα χρήματα ή να φτιάξει νέο σχέδιο στο οποίο με κάποιο τρόπο να μπορέσει να προσαρμόσει τα 270 εκ ευρώ προκειμένου να πιάσει τον μνημονικό στόχο που είναι 2,9 δισ. ευρώ.

Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών είχε πει στις συναντήσεις που είχε με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πως θα δεχθεί τις προτάσεις τους αρκεί να μην έχει δημοσιονομικό κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως τα περίπου 300εκ ευρώ θα συγκεντρωθούν από την περικοπή των δημοσίων δαπανών. Το ζήτημα βέβαια είναι πλέον αν θα συμφωνήσει η τρόικα. Οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση εκτιμούν πως με την πρόταση τους το μέτρο είναι δικαιότερο, πληρώνουν λιγότερα, περισσότεροι με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγαλύτερη και άμεση εισπραξιμότητα.

Στο «πράσινο» στρατόπεδο όπου υπήρχαν και οι εντονότερες αντιδράσεις το νέο σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ηρέμησε τα πνεύματα και έκανε να συμφωνήσουν ακόμα και εκείνοι που απειλούσαν με παραίτηση όπως ο Μιχάλης Κασσής.

Η συνεδρίαση του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ κύλησε ήρεμα και χωρίς εντάσεις. Οι βουλευτές εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι και χαρακτήρισαν σημαντική την συμβολή τους στις αλλαγές που επήλθαν στον ενιαίο φόρο ακινήτων.

«Επιτυγχάνεται συγκεκριμένα, η δικαιότερη κατανομή των βαρών και η με προοδευτικό τρόπο φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Επίσης, εξαλείφονται ή αμβλύνονται αδικίες και αντιφατικά φαινόμενα φορολόγησης ειδικών κατηγοριών ακινήτων (οικόπεδα εντός σχεδίου, αγροτικές εγκαταστάσεις, κ.λπ.)», αναφέραν χαρακτηριστικά

Επιφυλάσσονται, πάντως, για την τελική τους τοποθέτηση με την επεξεργασία της νομοτεχνικής διατύπωσης του σχεδίου αυτού και των παραδειγμάτων που θα αποδεικνύουν τις αλλαγές που επιτεύχθηκαν, καθώς και των προβλεπομένων απαλλαγών και μειώσεων όπως έχει προταθεί.

«Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλλει κατά τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου και κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία και με επιμέρους βελτιώσεις που θα προτείνει ώστε ο νέος φόρος να καλύψει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις της ύφεσης στις αξίες και τα εισοδήματα και να είναι δικαιότερος σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα (άθροισμα ΦΑΠ + ΕΤΑΚ)» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΚΤΕ.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ