Γιατί αναβλήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-τρόικας

Γιατί αναβλήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-τρόικας

Οι εκκρεμότητες των δημοσιονομικών και οικονομικών θεμάτων και γενικότερα των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, προκάλεσαν την αναβολή της συνάντησης των εκπροσώπων της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν και ουδείς μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια το τι άλλαξε σε μέσα σε λίγες ώρες τη στάση των εκπροσώπων των δανειστών.

Και αυτό διότι το ραντεβού στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οριστικοποιήθηκε χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 10, ακυρώθηκε, με δική τους πρωτοβουλία, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις. Έτσι, ευλόγως, δημιουργούνται ερωτηματικά με τη στάση της τρόικας έναντι των συνομιλιών με την κυβέρνηση, η δε αυριανή αναμενόμενη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών ενδεχομένως είναι διαφωτιστική για το τι μέλλει γενέσθαι.

Πάντως, σύμφωνα με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε περάσει τις εξετάσεις της προγραμματισμένης αξιολόγησης από την τρόικα, δεδομένου ότι έχει εκπληρώσει όσα είχαν συμφωνηθεί, δηλαδή τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων, την απόλυση 2.000 (μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ) και την αξιολόγηση δομών και προσωπικού, που αφορούσε 400.000 δημόσιους υπαλλήλους.

Αυτό που επισήμαιναν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι για πρώτη φορά δεν αναμένουν οι εκπρόσωποι της τρόικας απαντήσεις, αλλά το αντίθετο.

Όσον αφορά στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας, αυτή θα υλοποιηθεί με μικρή (ενός- δύο μηνών) καθυστέρηση, κάτι που εκ των πραγμάτων είναι αναγκαία, προκειμένου να προηγηθεί η απαραίτητη αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων, ενώ για το υπουργείο και την κυβέρνηση θεωρείται ότι ενδεχόμενες απολύσεις από το προσωπικό της αμυντικής βιομηχανίας, μετά την αναδιάρθρωσή τους, θα πρέπει να συνυπολογιστούν στις απολύσεις που ζητά η τρόικα. Το ίδιο ισχύει και για τις απολύσεις που θα προέλθουν από τους συμβασιούχους που παραμένουν στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων, μετά τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για επίσπευση εξέτασης των υποθέσεων αυτών.

Τέλος, όλα δείχνουν, σύμφωνα με τους συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι η συνολική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα φαίνεται πως θα τραβήξει σε μάκρος, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα την Τετάρτη, για το Eurogroup της Πέμπτης και είναι ακόμη άγνωστο πότε θα επιστρέψουν.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ