Πόσο μειώνονται τα δάνεια

Πόσο μειώνονται τα δάνεια

Όφελος 150-175 εκατ. ευρώ αναμένεται να προκύψει για τις ελληνικές τράπεζες από τη μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά τον δανεισμό, ύψους 6-7 δισ. ευρώ, που σήμερα διατηρούν από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Το όφελος είναι μικρό καθώς οι τράπεζες έχουν περιορίσει δραστικά τη δανειακή τους έκθεση στον ELA. Με τη χθεσινή μείωση το βασικό επιτόκιο, πλην του περιθωρίου, μειώνεται στο 2,50% από 2,75%», τονίζει στο Euro2day.gr στέλεχος της εποπτικής αρχής. Όσον αφορά την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, σαφώς γίνεται με χαμηλότερα επιτόκια, ωστόσο τα οφέλη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν ανατρέπουν τα δεδομένα.

Δανειολήπτες

Ανάσα, όμως, είναι η ιστορική απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για εκατομμύρια δανειολήπτες στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα. Τα θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αναμένεται να είναι εμφανή σε όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο βασισμένο σε αυτό της ΕΚΤ. «Πρόκειται για την κρίσιμη μάζα όσων πήραν στεγαστικό δάνειο μέχρι το 2006-07 με βάση το επιτόκιο της ΕΚΤ συν ένα περιθώριο. Επίσης, αφορά και ορισμένα καταναλωτικά αλλά και μια μικρή ομάδα επιχειρηματικών δανείων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ποιο είναι όμως το όφελος για τον κάτοχο ενός μέσου στεγαστικού δανείου; Εάν ο δανειολήπτης έχει πάρει στεγαστικό 100.000 ευρώ με διάρκεια 25 έτη (η πλειονότητα), σήμερα το επιτόκιό του έχει μειωθεί στο 2% από 2,25% ή στο 2,25% από 2,50% που ήταν μέχρι χθες. Σε μηνιαία βάση θα πληρώνει 13 ευρώ λιγότερα και σε ετήσια το όφελος ανέρχεται σε 156 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις

Μικτή είναι η εικόνα στο μέτωπο των εταιρικών χορηγήσεων καθώς δεν είναι όλα τα δάνεια βασισμένα στο βασικό επιτόκιο. Ωστόσο, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι θα περάσουν τη μείωση της ΕΚΤ καθώς αποτελεί στρατηγικό στόχο αλλά και εντολή της τρόικας η σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων, κυρίως στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις.

Οι καταθέσεις

Η εντολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και των άλλων δύο πόλων της τρόικας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι η ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις καταθέσεις, με αιχμή τις προθεσμιακές. Η αποκλιμάκωση έχει ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού και σήμερα τα επιτόκια των προθεσμιακών έχουν περιορισθεί κατά μέσο όρο κάτω από το 3%, κοντά στην περιοχή του 2,5%-2,8%.

«Με την απόφαση του Μ. Ντράγκι οι κινήσεις επιταχύνονται και μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014 τα επιτόκια των προθεσμιακών θα έχουν διαμορφωθεί στο 2%, με απώτερο στόχο να φθάσουν το 1,5% εντός του 2014», τονίζει τραπεζική πηγή.

ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ