Δηλώσεις Σταϊκούρα για τις συντάξεις

Δηλώσεις Σταϊκούρα για τις συντάξεις

Από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τις εξελίξεις στο πεδίο των συντάξεων του Δημοσίου.

«Στο κοινωνικά ευαίσθητο πεδίο των συντάξεων του Δημοσίου, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το καλοκαίρι του 2012, τέθηκε στόχος η προώθηση της εξυγίανσης, της διαφάνειας και της αποτελεσματικής διαχείρισης της διαδικασίας απονομής των συντάξεων. Με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες και διοικητικές πράξεις, πέραν των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των εταίρων και δανειστών, έχει επιτευχθεί καλή προσέγγιση του στόχου.

Η προσπάθεια αποδίδει καρπούς. Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα, απτά και αντανακλούν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Συγκεκριμένα:

1ον. Το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης, το οποίο νομοθετήθηκε στα τέλη Απριλίου του 2013 έχει πλέον τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Σήμερα, Παρασκευή, την προκαταβολή σύνταξης για το μήνα Νοέμβριο θα λάβουν, σύμφωνα και με τις οριζόμενες από το νόμο προϋποθέσεις, 10.898 υπάλληλοι του δημοσίου από τους 11.112 αιτούντες σύνταξη και οι οποίοι αποχώρησαν από την Υπηρεσία τους από την 1η Μαρτίου 2013 και έπειτα. Δηλαδή, καλύφθηκε το 98,1% του συνόλου των υπαλλήλων του Δημοσίου που αποχώρησαν έως και την 5η Νοεμβρίου 2013. Σημειώνεται ότι η προκαταβολή σύνταξης, καλύπτει το 65% της οριστικής σύνταξης που θα λαμβάνει ο δικαιούχος.

Η εφαρμογή του μέτρου διευθετεί το διαχρονικό πρόβλημα της σειράς της απονομής της σύνταξης και του μισθοδοτικού κενού που αντιμετώπιζαν οι εξερχόμενοι από το Δημόσιο μέχρι τον οριστικό κανονισμό της σύνταξης.

2ον. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διευθέτησαν, εν πολλοίς, τις εκκρεμείς αιτήσεις από την περίοδο πριν από το Μάρτιο του 2013 με αποτέλεσμα να συντμηθεί ο χρόνος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, η χρονική διάρκεια για την απονομή της σύνταξης, εντός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έχει περιοριστεί σε 2-3 μήνες για τους στρατιωτικούς και υπαλλήλους σωμάτων ασφαλείας, σε 4-5 μήνες για τους πολιτικούς υπαλλήλους και σε περίπου 6 μήνες για τους υπαλλήλους ΝΠΔΔ και ειδικών κατηγοριών.

Δηλαδή, η χρονική διάρκεια για την απονομή της σύνταξης έχει μειωθεί, μεσοσταθμικά, στους 4-5 μήνες από 11 – 12 μήνες το καλοκαίρι του 2012.

Κατά το επόμενο διάστημα, ο χρόνος αναμονής θα μειωθεί περαιτέρω. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συνεχίζουμε την προσπάθεια για αποτελέσματα ακόμη καλύτερα για τους πολίτες».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ