Το σχέδιο «Βρούτση» για το ασφαλιστικό

Το σχέδιο «Βρούτση» για το ασφαλιστικό

 

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

Στην αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου κάλυψης των χρηματοδοτικών κενών που εμφανίζει το ασφαλιστικό, αλλά και των αλλαγών που έρχονται στις εργασιακές σχέσεις προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατά την διάρκεια των συναντήσεων της με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Real.gr, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το πακέτο μέτρων της ελληνικής πλευρά για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των 500 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό.

Γι’ αυτό προχωρούν στην επανακοστολόγηση των προβλέψεων του υπουργείου Εργασίας προκειμένου -όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου- να αποφασίσουν τι θα κρατήσουν και τι θα αφήσουν. Η κοστολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σήμερα, ώστε οι επικεφαλείς να αποφανθούν την Παρασκευή εάν τα μέτρα που προτείνονται αρκούν.

Οι τεχνοκράτες εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν θετικά την σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών με καθυστέρηση έξι μηνών σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, δεδομένου ότι σε βάθος τριετίας θα δημιουργήσει κενό 800 εκατ. ευρώ στα ταμεία. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας πρότεινε τη μείωση των εργοδοτικών κατά 1,4% το Β’ εξάμηνο του 2014, ενώ για το υπόλοιπο 2,5% πρότεινε είτε να μειωθεί εξολοκλήρου στις αρχές του 2015, είτε να μειωθεί σε δυο φάσεις (κατά 1,25% έκαστη) τους πρώτους μήνες του 2015 και 2016 αντίστοιχα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση, αλλά και συνεπής καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

Ακόμη, χωρίς αρνητισμό, αντιμετωπίζουν και την πρόταση για αύξηση των δόσεων της ρύθμισης χρεών προς τα ταμεία στις 72 από 48 που είναι σήμερα με κατώτατη ρύθμιση τα 50 ευρώ.

Ωστόσο, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επανέρχεται και η μείωση των κύριων συντάξεων σε ευγενή ταμεία. Αναλυτικότερα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας φαίνεται να προκρίνει την επώδυνη λύση της περικοπής κύριας σύνταξης σε ΔΕΚΟ και τράπεζες κατά 2% με 3% για τους ήδη συνταξιούχους και σε υψηλότερο ποσοστό για τους παλαιούς ασφαλισμένους.

Παράλληλα, άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τις κατάργηση των κοινωνικών πόρων προς τα ταμεία που ζητά σταδιακά να εφαρμοστεί η τρόικα, καθώς θα πρέπει να αναζητηθούν πόροι για να καλύψουν νέα «τρύπα» στο σύστημα περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Εργασιακές σχέσεις

Εντωμεταξύ το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας φέρεται να άνοιξε άλλο ένα μεγάλο θέμα, ζητώντας την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την επέκταση της προσωρινής απασχόλησης στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρόκειται για απασχόληση μέσω εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων, η οποία σήμερα στο Δημόσιο περιορίζεται σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως η καθαριότητα και η φύλαξη.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας τάχθηκαν υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών για την αναμόρφωση του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων. Συγκεκριμένα εξετάζεται η κατάργηση της υπουργικής έγκρισης για την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους, ιδίως για αυτές που βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης και αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Πέραν από τις παραπάνω ενέργειες το υπουργείο Εργασίας στοχεύει να εξοικονομήσει:

– 350 εκατ. ευρώ μέσω της αυτόματης διασταύρωσης ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

– Περίπου 70 εκατ. ευρώ από την ένταξη, στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ, από την 1η Δεκεμβρίου.

– 200 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος και τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ έως το 2017 από βεβαιωμένες οφειλές προς τα ταμεία.

– Μέρος των οφειλών που σήμερα υπολογίζονται στα 500 εκατ. ευρώ από το πάγωμα των επιδοτήσεων προς τους αγρότες που δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.

– 80 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων με την καταγραφή όλων των συντάξεων μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», αλλά και με την αποστολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων όπου θα αναγράφεται το ποσό της σύνταξης.

– 15 εκατ. από τις διασταυρώσεις στοιχείων μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων.

– Τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ για την διετία 2013- 2014 από τον περιορισμό του εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ