Την Παρασκευή κρίνονται όλα

Την Παρασκευή κρίνονται όλα

Ως η πλέον κρίσιμη ημέρα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα κρίνεται η Παρασκευή όταν το οικονομικό επ��τελείο αναμένεται να λάβει την απάντηση των εκπροσώπων των δανειστών για την λήψη πρόσθετων μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά δέχεται ότι με διαρθρωτικά μέτρα που θα εξοικονομήσουν 500 εκατ. ευρώ θα κλείσει η πρόσθετη «τρύπα» στην χρηματοδότηση για το 2014 και δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα. Το οικονομικό επιτελείο κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση με την τρόικα φέρεται να έθεσε ως βασικό επιχείρημα την καλή πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού που έκλεισαν 300 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο του δεκαμήνου και να είχε ως στόχο να μειώσει τις απαιτήσεις των δανειστών για πρόσθετα μέτρα.

Η τρόικα, όμως, επιφυλάχθηκε να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να επανέλθει με την απάντηση της για τα πρόσθετα μέτρα στη συνάντηση της Παρασκευής. Μέχρι στιγμής, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να προσδιορίζουν την «μαύρη τρύπα» στα 2,9 δισ. ευρώ, γεγονός που θα φέρει νέα αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών, που ενημέρωσε τον πρωθυπουργό χθες για την πρώτη συνάντηση με την τρόικα, επέμεινε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά είναι ρεαλιστικό. «Εμείς έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού, θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστικό. Προσπαθούμε με τα επιχειρήματά μας να πείσουμε την τρόικα να κάνει μία θετική εισήγηση στο Eurogroup» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σε ερώτηση εάν επιμένει ότι το κενό είναι 500 εκατ. ευρώ ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Επιμένουμε στο προσχέδιο που έχουμε στείλει».

Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις έχουν στόχο να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στο τραπέζι βρίσκονται ήδη ο προϋπολογισμός για το 2014 που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 29 Νοεμβρίου και η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι παρεμβάσεις για το υπουργείο Εργασίας, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ασφαλιστικά ταμεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών και για την πάταξη της φοροδιαφυγής καθώς το 2014 αναμένονται επιπλέον 381 εκατ. ευρώ από την φορολογική συμμόρφωση.

Η τρόικα συζήτησε και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η Αθήνα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και το τραπεζικό σύστημα.

Τα θέματα που έμειναν εκτός διαπραγμάτευσης στη χθεσινή συνάντηση είναι η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, το Μεσοπρόθεσμο του 2014-2017 και ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενημέρωσε την τρόικα ότι πρόκειται να δεχθεί κάποιες αλλαγές, αρκεί να είναι δημοσιονομικές ουδέτερες.

Για τους έμμεσους φόρους στα καύσιμα, ο υψηλόβαθμός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι η υστέρηση από τον στόχο υπερβαίνει τα 700- 800 εκατ. ευρώ και αυτό βοηθά στη μελλοντική συζήτηση για ενδεχόμενη ελάφρυνση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή. Το θέμα αυτό ενδεχομένως να τεθεί όταν θα υπάρξουν πληρέστερα στοιχεία για την απόδοση του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Τι θα γίνει με τα ΕΑΣ

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας. Η τρόικα επιμένει στο κλείσιμο τους, ενώ η ελληνική πλευρά θέλει να έχουν και εξαγωγικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμείνουν στο «λουκέτο» ΕΑΣ-ΕΛΒΟ τότε οι απολύσεις των εργαζομέων θα προσμετρηθούν στις 4.000, που είναι ο μνημονιακός στόχος μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα για τα θέματα των αμυντικών βιομηχανιών ο Γιάννης Στουρνάρας κατά την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου χθες το βράδυ τάχθηκε υπέρ του εξαγωγικού χαρακτήρα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ