Καφέ και εστιατόρια οι επιχειρήσεις

Καφέ και εστιατόρια οι επιχειρήσεις

Καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης, συνήθως  με πολύ μικρό βίο, συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν την ελληνική επιχειρηματικότητα. Εν μέσω κρίσης και παρά τις επανειλημμένες διαπιστώσεις περί ανάγκης αλλαγής το παραγωγικού μοντέλου, εννέα στις δέκα νέες επιχειρήσεις συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στους λεγόμενους μη παραγωγικούς κλάδους, παρέχοντας απλώς προσωρινή απασχόληση στους ιδιοκτήτες και ίσως σε κάποια μέλη της οικογενείας τους. Επιχειρήσεις που συχνά έπειτα από σύντομο χρονικό διάστημα κλείνουν ή υπολειτουργούν, προσθέτοντας συνήθως νέα χρέη σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές.

Σύμφωνα με μελέτη, το 2012 ιδρύθηκαν 42.347 νέες επιχειρήσεις, εκ των οποίων και πάλι η συντριπτική πλειονότητα, το 90% -έναντι 93% το 2008- δραστηριοποιείται στους θεωρούμενους μη παραγωγικούς κλάδους. Τα σκήπτρα αυτή τη φορά κρατούν οι επιχειρήσεις του κλάδου μαζικής εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια,καφέ,μπαρ), καθώς το 2012 από τις 42.347 επιχειρήσεις οι 10.003 ήταν αυτού του κλάδου.

Ακολουθούν, παρά τα δεκάδες  χιλιάδες «λουκέτα», οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις, κυρίως πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, καθώς το 2012 ιδρύθηκαν 2.100 αυτής της κατηγορίας.

Την τρίτη θέση με 2.046 επιχειρήσεις καταλαμβάνει ο κλάδος παροχής λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Παρά την ελεύθερη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, το 2012 ιδρύθηκαν 1.628 κατασκευαστικές επιχειρήσεις, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και εμπορία ενέργειας.  

Πηγή: Η Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ