ΣΕΒΕ: Αναπτυξιακά μέτρα…

ΣΕΒΕ: Αναπτυξιακά μέτρα…

Την ανάγκη εισόδου της Ελλάδας “σε έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο και όχι σε ένα νέο μνημόνιο, που θα φέρει νέο κυκλικό έλλειμμα ανάπτυξης”, επισημαίνει η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους αρχηγούς των κομμάτων, τους εκπροσώπους της Τρόικας και της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (TFGR).

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΣΕΒΕ, κρίνεται πλέον αναγκαίο να ληφθούν παράλληλα και αναπτυξιακά μέτρα, με ταυτόχρονη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για ριζικές και ουσιαστικές αλλαγές, στο υφιστάμενο σύστημα.  “Οι εταίροι μας στην Ε.Ε., αλλά και η Τρόικα, θα πρέπει να δώσουν ρεαλιστική λύση στο δημόσιο χρέος με την επιμήκυνση του, καθώς και με την πτώση των επιτοκίων, ώστε να μπορέσει να ανασάνει η ελληνική οικονομία και οι παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις”, τονίζεται.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς, υπογραμμίζει εκ νέου την ανάγκη υιοθέτησης εθνικού στόχου για συνεισφορά της συνολικής εξωστρέφειας (εξαγωγές αγαθών – υπηρεσιών, τουρισμός, ναυτιλία, άμεσες ξένες επενδύσεις) στο 50% του ΑΕΠ και μείωση της ανεργίας στον μέσο κοινοτικό όρο (12%) έως το 2020. Ζητά ακόμη, την καθιέρωση Ενιαίου Φορολογικού Συντελεστή 15%. “Πρέπει επιτέλους η φορολόγηση να γίνεται επί των κερδών, τα οποία προκύπτουν από την κερδοφορία και όχι την υπερφορολόγηση των πηγών κεφαλαίου”, σημειώνεται.

Η ελληνική επιχείρηση δανείζεται με επιτόκιο 8%-12%. Η ισπανική με 6%

Οι Βορειοελλαδίτες εξαγωγείς επισημαίνουν ότι επιβάλλεται να μειωθεί το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων. Η μέση ελληνική επιχείρηση, λένε, δανείζεται σήμερα απ’ τις εγχώριες τράπεζες, με επιτόκια 8%-12%. “Ειδικά για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να ανταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές, το spread του 7%-8% είναι απαγορευτικό,όταν χώρες με εξίσου σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, για επιχειρηματικά δάνεια έως 1 εκατ. ευρώ (με διάρκεια ενός έως πέντε χρόνων), δανείζουν με επιτόκιο 6%”, αναφέρεται στην επιστολή.

Στο 36% του λειτουργικού κόστους το ενεργειακό

Τονίζεται ακόμη, η ανάγκη για μείωση ενεργειακού κόστους και καθιέρωση ειδικής ενεργειακής πολιτικής για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις. “Το ενεργειακό κόστος έχει γίνει πλέον κυριολεκτικά δυσβάσταχτο. Κατά μέσο όρο ανέρχεται σχεδόν στο 5% του κόστους παραγωγής και φτάνει μέχρι και στο 36% του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων. Την τελευταία πενταετία έχει ανατιμηθεί πάνω από 60%, ενώ τον τελευταίο χρόνο η αύξηση [ενεργειακού κόστους] για την ελληνική βιομηχανία ξεπερνάει το 30%”, υπογραμμίζεται στην επιστολή, με την οποία οι εξαγωγείς ζητούν ακόμη ουσιαστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ