“Εμφύλιος” στην τρόικα

“Εμφύλιος” στην τρόικα

Εγκλωβισμένοι στις τεχνικές λεπτομέρειες και στις αγκυλώσεις τους βρίσκονται οι επίσημοι πιστωτές της χώρας, με αποτέλεσμα να προκαλούν πρόσθετα προβλήματα στο έτσι κι αλλιώς περίπλοκο ελληνικό ζήτημα.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις, μάλιστα, λαμβάνουν χαρακτηριστικά σχεδόν ανοικτής σύγκρουσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιτίθεται στην πρόταση της Αθήνας για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014 με τη μετακύλιση των ομολόγων ύψους 4,4 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν δοθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών το 2009.

Η ΕΚΤ θέλει να αντικατασταθούν αυτά τα ομόλογα που λήγουν το 2014, με ρευστό και όχι με νέα ομόλογα. Αντιθέτως, τα άλλα δύο μέλη της τρόικας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κομισιόν, συμφωνούν με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε τις θυσίες του ελληνικού λαού και έκανε έμμεση έκκληση στην Ευρωζώνη να επιδείξει αλληλεγγύη.

Ο τρόπος κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, αλλά και όλα τα άλλα ανοικτά θέματα, από τα πρόσθετα μέτρα για το 2014 μέχρι τη βιωσιμότητα του χρέους, θα συζητηθούν στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, με τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο. 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ