Ο Στουρνάρας στους FT: Σταθεροποιήθηκε η οικονομία

Ο Στουρνάρας στους FT: Σταθεροποιήθηκε η οικονομία

 

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού προσέφερε ενδείξεις για θετική ανάπτυξη κατά τον επόμενο χρόνο, μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Σε δηλώσεις που παρέθεσε στην ανταποκρίτρια των Financial Times στην Αθήνα, Kerin Hope, ο κ. Στρουρνάρας δήλωσε: «Είναι προφανές τώρα ότι έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία… Είναι το δεύτερο συνεχόμενο έτος που εκτελείται ο προϋπολογισμός χωρίς να χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.»

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 380 εκατ. ευρώ φέτος που αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ και αυξάνεται στο 1,5% του ΑΕΠ το 2014.

«Πετύχαμε τον στόχο για μικρό πρωτογενές πλεόνασμα (πλην αποπληρωμής του χρέους) και προσβλέπουμε σε σημαντικό πλεόνασμα το 2014,» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας: «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το κυκλικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα, που προκύπτει αν συνυπολογιστεί η ύφεση, αντιστοιχεί σε άνω του 4% του ΑΕΠ και είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Αποτελεί ένδειξη για τον μεγάλο δρόμο που έχουμε καλύψει.»

Το πρωτογενές πλεόνασμα θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να ζητήσει περαιτέρω ανακούφιση από το χρέος από τους Ευρωπαίους εταίρους, αν και πάντως οι συνομιλίες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν επιβεβαιωθούν τα μεγέθη που προβλέπει ο προϋπολογισμός 2013, τον ερχόμενο Απρίλιο από την Eurostat.

Στην συνέντευξή του ο κ. Στουρνάρας επιμένει ότι η Ελλάδα θα αντισταθεί στις πιέσεις επιβολής πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά αναγνωρίζει ότι πρέπει να επιταχυνθούν και να βαθύνουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Πρόκειται για μια ευαίσθητη ισορροπία, αλλά τώρα πρέπει να δώσουμε έμφαση στις διαρθρωτικές και όχι στις οριζόντιες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.»

Τονίζει, τέλος, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τα έσοδά της, πατάσσοντας την ευρεία διαφυγή των εργοδοτών από την κοινωνική ασφάλιση αλλά και κλείνοντας τα φορολογικά «παράθυρα» που επιτρέπουν την φοροδιαφυγή των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, οι οποίοι και καλύπτουν το 30% του εργατικού δυναμικού.

 

Πηγή:euro2day.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ