• Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο

  12:54 μμ, Παρασκευή 04 Οκτ 2013 12:54 μμ, Παρασκευή 04 Οκτ 2013

  Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο

  Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης εκφράζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESΜ) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.«Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί στις αγορές με την έκδοση δικών της ομολόγων», επισημαίνει ο κ. Ρέγκλινγκ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα θα χρειαστεί ένα ακόμη πακέτο βοήθειας«Η Ελλάδα είχε την πιο δύσκολη αφετηρία από όλες τις χώρες της κρίσης και μέχρι τώρα έχει διευθετήσει τις περισσότερες πολιτικές προσαρμογής», διευκρινίζει ο επικεφαλής του ESM.

  Στην ίδια συνέντευξη ο Κλάους Ρέγκλινγκ υποστηρίζει ότι τα δισεκατομμύρια που έχει διαθέσει για τη διάσωση των προβληματικών χωρών η Γερμανία είναι στην πραγματικότητα εγγυήσεις, μετοχές του ESM και δάνεια που τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αποπληρωθούν.

  Ο κ. Ρέγκλινγκ προθέτει ότι δεν προκύπτει κόστος για το γερμανικό προϋπολογισμό. Στην επισήμανση της εφημερίδας ότι πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση διέθεσε 599 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα και ότι αυτό είναι κόστος για τη Γερμανία, ο επικεφαλής του ESM απαντά:

  «Πράγματι, αλλά αυτό το έμβασμα δεν θα κοστίσει, σε τελική ανάλυση, τίποτε στο γερμανό φορολογούμενο. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από κέρδη από τόκους που άντλησε η ΕΚΤ αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα. Και εδώ διαπιστώνουμε ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ έβγαλαν κέρδος από την «ευρωκρίση» και δεν σημείωσαν απώλειες. Οι φόβοι περί υπερβολικά μεγάλου κόστους δεν συνάδουν με την πραγματική πρόοδο που σημειώθηκε».

  Αιτιολογώντας την αισιοδοξία του για τη διαχείρισης της «ευρωκρίσης» ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι «έχει βελτιωθεί σαφώς η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, δηλαδή τις χώρες που χρηματοδοτούνται από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, EFSF και τον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας, ESM». Σύμφωνα με τον 63χρονο γερμανό μάνατζερ, «οι χώρες αυτές έχουν διανύσει ήδη τα τρία τέταρτα του δρόμου. Οι εξαγωγές σημειώνουν αύξηση, η τουριστική βιομηχανία αναπτύσσεται, η βιομηχανική παραγωγή δεν συρρικνώνεται πλέον και η ανεργία δεν αυξάνεται περισσότερο. Και αυτή η πρόοδος γίνεται αντιληπτή από τους οικονομολόγους». Αισιόδοξος εμφανίζεται ο κ. Ρέγκλινγκ και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

  «Η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση Λέτα επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι η χώρα θα παραμείνει σταθερή και ότι θα εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις». Αναφερόμενος στις γερμανικές πολιτικές εξελίξεις ο επικεφαλής του ESM σημειώνει: «Φυσικά και θα ήταν καλό για την Ευρώπη και τις αγορές να σχηματιστεί σύντομα στη Γερμανία η νέα κυβέρνηση. Αλλά στο παρελθόν μάθαμε ότι οι χρηματαγορές είναι πιο γρήγορες από τις δημοκρατίες. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό», τονίζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

  Πηγή: Deutsche Welle

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα