Handelsblatt: Περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα

Handelsblatt: Περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα

Δημοσιεύματα για την πιθανή νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά και τις επιφυλάξεις για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας φιλοξενεί σήμερα ο γερμανικός τύπος.

«Περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα» τιτλοφορείται σχετικό ρεπορτάζ της Handelsblatt, το οποίο εστιάζει στη χθεσινή ενημέρωση του Γερούν Ντέισελμπλουμ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία ο επικεφαλής του Eurogroup έκανε λόγο για πιθανές νέες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

«Ειδικά φέτος οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ήθελαν να αποφύγουν πάση θυσία ένα νέο δάνειο. Υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Η Ελλάδα χρειάστηκε λιγότερα χρήματα απ΄ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. 50 δισεκατομμύρια προβλέπονταν για τις τράπεζες στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, αλλά δεν έχουν απορροφηθεί πλήρως, όπως λέγεται στις Βρυξέλλες. Η Ευρωζώνη θα επιθυμούσε τώρα να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα, για να καλύψει το διαφαινόμενο κενό στη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι τα τέλη του 2014. Παραμένει άδηλο, εάν το ΔΝΤ θα συμφωνούσε με την πρόταση αυτή», σημειώνει η εφημερίδα.

Σε άρθρο της με τίτλο «Όψιμες αλήθειες για την Ελλάδα» η εφημερίδα Berliner Zeitung σχολιάζει από την πλευρά της: «Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην προεκλογική Γερμανία. Μετά τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τώρα και ο επικεφαλής του Eurogroup κάνει λόγο για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα».

Να εγκαταλείψει το ευρώ για να βελτιώσει την οικονομία της προτείνει στην Ελλάδα ο Μπερντ Λούκε, επικεφαλής του ευρω-σκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που φτάνει πλέον το 4% στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις.

«Επί Παπανδρέου είχε προκηρυχθεί κάποτε ένα δημοψήφισμα, το οποίο ακυρώθηκε μετά από κραυγαλέες διαμαρτυρίες των υπολοίπων ηγετών της Ευρωζώνης, προφανώς γιατί φοβούνταν ότι η απόφαση θα ήταν ʻόχιʼ στο ευρώ», αναφέρει ο Λούκε σε συνέντευξή του που φιλοξενεί η εφημερίδα Kölner Stadt Anzeiger.

«Δηλαδή εσείς θα εκπροσωπούσατε τα συμφέροντα των Ελλήνων καλύτερα από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση;» ρωτούν οι δημοσιογράφοι της Kölner Stadt Anzeiger. Και ο Μπερντ Λούκε επιμένει: «Ναι, γιατί οι Έλληνες θα απαλλάσσονταν επιτέλους από τα χρέη τους και με δικό τους νόμισμα θα μπορούσαν να επανέλθουν στην ανάπτυξη και την απασχόληση».

«Η Ε.Ε. προτείνει εκκαθάριση» τιτλοφορεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου το σημερινό της ρεπορτάζ για τις προτάσεις της τρόικα σχετικά με την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η εφημερίδα φιλοξενεί τις απόψεις του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά, ο οποίος επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει χάσει ευκαιρίες και δεν έχει εκμεταλλευθεί τους θησαυρούς που διαθέτει.

«Επί 30 χρόνια η χώρα αγόραζε τα πιο ακριβά και πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα (από το εξωτερικό) αντί να αναπτύξει δικές της παραγωγικές δυνατότητες, επισημαίνει ο γνωστός σχολιαστής. Ακόμα και οι υποσχέσεις ότι η Ελλάδα θα κέρδιζε από τα αντισταθμιστικά οφέλη στο πλαίσιο των προμηθειών οπλικών συστημάτων, αποδείχθηκαν πομφόλυγα», σημειώνει.

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας επισημαίνει με τη σειρά της ότι «η Ελλάδα πλήρωνε πολλές φορές περισσότερα από άλλους πελάτες για εξοπλισμούς, γιατί αγόραζε εν μέρει απευθείας από τις εταιρίες στις ΗΠΑ, στη Γερμανία ή τη Γαλλία, χωρίς να προκηρυχθεί διαγωνισμός».

Πηγή: naftemporiki.gr/Deutsche Welle

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ