Στουρνάρας: Πρέπει να τηρήσουμε το πρόγραμμα

Στουρνάρας: Πρέπει να τηρήσουμε το πρόγραμμα

 

Την άποψη ότι «είμαστε σε καλό δρόμο στο επτάμηνο, αλλά ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς, γι’ αυτό θα ήθελα να συγκρατηθούμε», διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «δεν θέλω να στερήσουμε όπλα από την κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα να γίνει σημαντική διαπραγμάτευση μετά από λίγους μήνες» ωστόσο πρόσθεσε ότι «ανησυχώ και δεν εφησυχάζω γιατί πρέπει να τηρήσουμε το πρόγραμμα».

Ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε ότι δεν προβλέπεται μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οποιαδήποτε μείωση του φόρου είναι θετική, από την άλλη μεριά όμως η κυβέρνηση χάνει έσοδα».

«Πρωταρχικό πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό και γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να γίνει οποιαδήποτε κίνηση αυτή τη στιγμή εν όψει κατάρτισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και προανήγγειλε ελάφρυνση των κριτηρίων που είχαν θεσπιστεί πέρυσι για την παροχή του επιδόματος θέρμανσης.

«Μην ξεχνάτε ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το επίδομα θέρμανσης», ανέφερε,  αν και παραδέχθηκε ότι η απορρόφησή του δεν ήταν η αναμενόμενη, γνωστοποιώντας ότι απορροφήθηκαν μόλις 80 δισ. ευρώ από τα συνολικά 260 εκατ. που ήταν προς διάθεση. 

«Σκοπεύουμε να ελαφρύνουμε τα κριτήρια, να δούμε τι δεν πήγε καλά, μήπως δεν υπήρξε ενημέρωση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι γίνεται μια «πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση» με την τρόικα. «Θα πρέπει να τους αποδείξουμε ότι η εκκαθάριση σε λειτουργία αφήνει στο δημόσιο μεγαλύτερη περιουσία από ό,τι θα έκανε η πτώχευση», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό που εκτιμάται ότι θα προκύψει στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η χώρα είναι απόλυτα καλυμμένη έως τον Ιούνιο του 2014.

«Υπάρχουν μετά δύο δυνατότητες ή βγαίνουμε στις αγορές ή ζητάμε νέο πακέτο 10,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας», πρόσθεσε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ