Αγώνας δρόμου για 500.000 φορολογουμένους

Αγώνας δρόμου για 500.000 φορολογουμένους

Αντιμέτωποι με τον χρόνο αλλά και τις δυσλειτουργίες του TAXIS βρίσκονται 500.000 φορολογούμενοι που δεν είχαν υποβάλει έως χθες τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Η προθεσμία λήγει τυπικά την Παρασκευή, αλλά ουσιαστικά στις 8 π.μ. της Δευτέρας.

Μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο θα χρειαστεί να αξιοποιήσουν οι περίπου 500.000 φορολογούμενοι που έως και χθες δεν είχαν υποβάλει τις δηλώσεις εισοδήματος. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, ξεκαθάρισε χθες, σε σύσκεψη που είχε με φοροτεχνικούς, ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση και οι δηλώσεις θα γίνονται αποδεκτές ως εμπρόθεσμες εφόσον έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά μέχρι και τις 8 το πρωί της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου. Οι εκπρόσωποι των φοροτεχνικών ζήτησαν από τον κ. Θεοχάρη να κάνει δεκτές τις φορολογικές δηλώσεις ως εμπρόθεσμες για 10 με 15 ημέρες επιπλέον, έστω και ατύπως, ώστε να διευκολυνθεί η πλειοψηφία των φοροτεχνικών γραφείων –και κατ’ επέκταση των φορολογουμένων– που έχει μεγάλο όγκο δηλώσεων να καταθέσει.

Ωστόσο, ο κ. Θεοχάρης κατέστησε σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, καθώς η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχθεί άλλη παράταση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την είσπραξη των εσόδων που έχουν υπολογιστεί για το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ήταν σε ανοικτή γραμμή με την τρόικα τις προηγούμενες ημέρες, θέτοντας το ζήτημα της παροχής μικρής παράτασης. Ομως, τα στελέχη της τρόικας θεωρούν ότι γενικότερα η πρακτική των παρατάσεων θα πρέπει να σταματήσει, δεδομένου ότι έχει παρατηρηθεί πως πάντα μεγάλο μέρος των φορολογουμένων περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στον γενικότερο προγραμματισμό της πορείας των εσόδων. Γι’ αυτό και ξεκαθάρισαν στην αλληλογραφία που είχαν με τις ελληνικές υπηρεσίες ότι δεν πρόκειται να δεχθούν νέα παράταση στον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Πάντως, οι περίπου 500.000 υπόχρεοι που δεν έχουν υποβάλει δήλωση έχουν μπροστά τους τρεις ημέρες και σήμερα για να αποστείλουν τη δήλωσή τους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα θα πρέπει να αποστέλλονται 125.000 φορολογικές δηλώσεις στον κόμβο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Ο χρόνος είναι λίγος και ο όγκος των δηλώσεων μεγάλος, αναφέρουν φοροτεχνικοί με μεγάλη εμπειρία, υπενθυμίζοντας ότι εάν οι δηλώσεις αποσταλούν εκπρόθεσμα, τότε θα επιβληθούν πρόστιμα και ποινές που είναι σημαντικές. Μάλιστα, οι ίδιοι αναφέρουν ότι δεν ζητούν κάτι παράλογο, καθώς κλήθηκαν να συμπληρώσουν σχεδόν το σύνολο των δηλώσεων σε περίπου δύο μήνες αντί για πέντε που είχε αρχικά προβλεφθεί. Και αυτό γιατί υπήρχε μία σειρά προβλημάτων για τα οποία δεν ευθύνονταν ούτε ο κλάδος των φοροτεχνικών, ούτε οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί περίπου 5,2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι συνολικά θα υποβληθούν φέτος περί τα 5,7 εκατομμύρια δηλώσεις. Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα φοροτεχνικά γραφεία των μη αστικών κέντρων. Σε κάθε περίπτωση, όσοι δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις κινδυνεύουν:

1. Να μην αναγνωριστούν οι αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που συγκέντρωσαν πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν μία επιπρόσθετη επιβάρυνση της τάξης του 10% επί του 25% του συνολικού τους εισοδήματος. Δηλαδή, θα προκύψει επιπλέον φόρος 2,5% επί του εισοδήματός τους.

2. Να χάσουν το δικαίωμα της μείωσης του φόρου που αναλογεί στο συνολικό εισόδημά τους, κατά ποσοστό 10% συγκεκριμένων προσωπικών δαπανών που μπορεί να δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν το 2012. Πρόκειται για δαπάνες που έχουν να κάνουν με ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και μαθημάτων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και δωρεές χρηματικών ποσών.

3. Να επιβαρυνθούν με προσαύξηση 1% στο ποσό του φόρου που θα πρέπει να αποπληρωθεί, για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιβάρυνση θα ισχύσει στην περίπτωση που από την εκπρόθεσμη δήλωση προκύπτει ποσό φόρου προς πληρωμή.

4. Να τους επιβληθεί πρόστιμο που μπορεί να φθάσει έως και τα 1.170 ευρώ. Στην περίπτωση που από την εκπρόθεσμη δήλωση δεν προκύπτει η υποχρέωση για πληρωμή φόρου ή προκύπτει επιστροφή φόρου, τότε προβλέπεται η επιβολή αυτοτελούς προστίμου που θα ξεκινάει από τα 117 ευρώ και θα φθάνει έως και τα 1.170 ευρώ. Πάντως, μετά την επιβολή προστίμου υπάρχει και η διαδικασία του συμβιβασμού με την εφορία, κατά την οποία το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί στο ένα τρίτο του αρχικού ποσού.

Πηγή: Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ