Επιστροφή ΦΠΑ σε 2,5 χρόνια

Επιστροφή ΦΠΑ σε 2,5 χρόνια

Με το… σταγονόμετρο και με καθυστέρηση μέχρι 2,5 χρόνια το Δημόσιο επιστρέφει τον ΦΠΑ σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να εντείνει τα προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) σύμφωνα με τα οποία οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ στις 120 εφορίες της χώρας ανέρχονται συνολικά σε 11.269. Από αυτές οι 6.164 (ποσοστό 54,7% του συνόλου) παραμένουν απλήρωτες. Ο ΦΠΑ, βάσει των στοιχείων, έχει επιστραφεί σε 4.450 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 39,5% του συνόλου των αιτήσεων.

Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης το εντυπωσιακό να έχουν επιστραφεί ποσά ΦΠΑ ακόμη και 887 ημέρες μετά την έγκριση της επιστροφής, δηλαδή μετά από περίπου 2,5 έτη. Ορισμένες επιχειρήσεις ήταν πιο τυχερές καθώς έλαβαν τις επιστροφές φόρου μέσα σε 53 ημέρες μετά τη σχετική έγκριση.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι υπάρχουν 4.816 επιχειρήσεις που περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ για περισσότερες από 120 ημέρες ή για διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την είσπραξη της επιστροφής, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, ανέρχεται σε 447 ημέρες.

Ειδικότερα:

Στις 100 από τις 120 εφορίες της χώρας ο μέσος χρόνος αναμονής για τη διεκπεραίωση αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ υπερβαίνει τις 120 μέρες (τους 4 μήνες) και φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και τις 887 μέρες (ΔΟΥ Κιλκίς).

Το πιο σύντομο χρονικό διάστημα για την επιστροφή ΦΠΑ στους δικαιούχους είναι 53 ημέρες.

Οι 6.164 απλήρωτες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ αντιστοιχούν σε ποσά συνολικού ύψους 1,04 δισ. ευρώ.

Οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ με αναμονή μεγαλύτερη των 120 ημερών (4 μηνών) φθάνουν τις 4.816, δηλαδή καλύπτουν το 42,7% του συνόλου των αιτήσεων.

ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών

Τα μεγαλύτερα ποσά επιστροφών ΦΠΑ οφείλει η ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών που θα πρέπει να αποδώσει συνολικά 355,68 εκατ. ευρώ σε 643 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.

Οι εφορίες Α΄ Ηρακλείου, Πτολεμαΐδας και Μεσολογγίου είναι οι τρεις εφορίες που εμφάνισαν την καλύτερη εικόνα βελτιώνοντας σημαντικά τον ρυθμό εξυπηρέτησης των δικαιούχων επιχειρήσεων στη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ. Αντίθετα στις εφορίες Αγίου Δημητρίου, Αιγίου και Κομοτηνής επιδεινώθηκε ο ρυθμός εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων.

Στη ΔΟΥ πλοίων Πειραιά έχουν υποβληθεί οι περισσότερες αιτήσεις επιστροφής. Ανέρχονται σε 931 που θα μοιραστούν επιστροφές 21,19 εκατ. ευρώ, με χρόνο αναμονής 489 ημερών. Ακολουθούν οι ΦΑΕ Αθηνών με 523 αιτήσεις επιστροφής και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων με 403 αιτήσεις επιστροφής.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ο γενικός γραμματέας εσόδων Χ. Θεοχάρης σε συνάντηση με εκπροσώπους των φοροτεχνικών τονίζοντας ότι η τρόικα δεν θα αποδεχόταν ένα τέτοιο αίτημα.

Επισημαίνεται ότι στις 2 Σεπτεμβρίου στις 8 το πρωί κλείνει το ηλεκτρονικό σύστημα, ενώ μέχρι χθες περίπου 600.000 υπόχρεοι δεν είχαν υποβάλει τις δηλώσεις τους. Οι εκπρόθεσμοι θα χάσουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καθώς και τις εκπτώσεις δαπανών και θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ