FT: “Σε εταιρεία του Λουξεμβούργου το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων”

FT: “Σε εταιρεία του Λουξεμβούργου το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων”

 

Η Φινλανδία, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ πιέζουν την Ελλάδα να αποδεχθεί τη σύσταση ενός fund με έδρα το Λουξεμβούργο το οποίο -υπό ξένη διοίκηση- θα αναλάβει την αξιοποίηση κρατικής γης, μεταδίδουν οι Financial Times, τη στιγμή που η Κομισιόν παραμένει περισσότερο επιφυλακτική. Άλλωστε, όπως σημειώνεται, πρόκειται για θέμα το οποίο θα προκαλέσει πολιτικές εντάσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει τον έλεγχο της συγκεκριμένης περιουσίας και θα εναπόκειται στην Αθήνα να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε πωλήσεις.

Από τον ESM ζητήθηκε να προχωρήσει στην έρευνα του συγκεκριμένου θέματος από τους υπουργούς Οικονομικών, δεδομένου ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν προχωρά στον βαθμό που αναμενόταν.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, το πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων καλύπτει 80.000 ακίνητα, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει ως σήμερα εξαιτίας των προβλημάτων ιδιοκτησίας και της ανάγκης να προηγηθούν αρχαιολογικές έρευνες κ.τ.λ.

«Βασικός στόχος του σχεδίου είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κρατικής περιουσίας και να γίνει περισσότερο ελκυστική στους επενδυτές», δήλωσε εκπρόσωπος του ESM.

Μάλιστα Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι στην ατζέντα της τρόικας στην επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

 

Πηγή: euro2day.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ