ΕΟΠΥΥ: Νέα χρέη 550 εκ. ευρώ

ΕΟΠΥΥ: Νέα χρέη 550 εκ. ευρώ

Νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών δημιουργείται στον ΕΟΠΥΥ. Την ώρα που η κυβέρνηση προγραμματίζει να εξοφλήσει-έως το τέλος του έτους-τις οφειλές που είχε ο Οργανισμός έως το τέλος του 2011, σωρεύονται νέα χρέη, τα οποία αγγίζουν τα 550 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για οφειλές προς γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές, από τη χρήση των ετών 2012-2013. Ο ΕΟΠΥΥ εξόφλησε πέρυσι το 90% των οφειλών του προς τους παρόχους, με τη δέσμευση  ότι θα προχωρήσουν στην καταβολή ολόκληρου του ποσού, έπειτα από την εκκαθάριση των παραστατικών που είχαν υποβληθεί. Η εκκαθάριση ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα. Αυτό σημαίνει ότι οφείλει το υπόλοιπο 10% το οποίο μεταφράζεται σε 7,8εκατομμύρια ευρώ για τους συμβεβλημένους κλινικούς γιατρούς, 48 εκατομμύρια για τους εργαστηριακούς και 48 εκατομμύρια για τις ιδιωτικές κλινικές (σύνολο 103,8 εκατ.).

Ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν δημιουργηθεί και το 2013, καθώς ο Οργανισμός δεν έχει να πληρώσει, παρά μόνο τους φαρμακοποιούς. Με δεδομένο ότι πρέπει να εξοφλεί το αργότερο τρεις μήνες μετά την παροχή των υπηρεσιών, στο τέλος του μήνα καθίσταται υπερήμερος για τους μήνες Ιανουάριος-Μάιος (οφειλή 426 εκατομμυρίων ευρώ). Πρόκειται για 26 εκατομμύρια ευρώ τα οποία οφείλει στους κλινικούς γιατρούς, 200 εκατομμύρια στους εργαστηριακούς και 200 εκατ. στις ιδιωτικές κλινικές…

 

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ