«Σκανάρουν» τις παραλίες για εντοπισμό αυθαιρέτων

«Σκανάρουν» τις παραλίες για εντοπισμό αυθαιρέτων

 

Με συστήματα χαρτογράφησης αλά NASA επαναχαράσσει τον ελληνικό αιγιαλό το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μάθει επιτέλους ποια είναι η δημόσια περιουσία και τι μέρος της έχει καταπατηθεί και αυθαιρέτως χτιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών «σκανάρει» ολόκληρη την ακτογραμμή της χώρας, προκειμένου, τα επόμενα χρόνια, η παραλιακή ζώνη να αλλάξει, να αναβαθμιστεί και όπου είναι εφικτό, να αξιοποιηθεί επενδυτικά, με αιχμή του δόρατος υποδομές τουρισμού.

Επιπλέον, στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να γκρεμιστούν αυθαίρετα και να αποκατασταθούν καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου.

Το πλάνο χαρτογράφησης του αιγιαλού (ερημικές παραλίες χιλιομέτρων, βραχονησίδες, νησάκια) έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με τη χρήση της πιο προηγμένης τεχνολογίας, βασιμένης σε διαστημικές μεθόδους που χρησιμοποιεί η NASA, ενώ, όπως σημείωναν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, θα υιοθετηθούν οι πιο σύγχρονοι περιβαλλοντικοί και οικιστικοί κανόνες, που θα επιτρέψουν την ήπια αξιοποίηση από ιδιώτες για ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά θέρετρα, ενοικιαζόμενα δωμάτια ή αθλητικά κέντρα κοντά στην παραλιακή ζώνη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά την επεξεργασία των δεδομένων, τα αρμόδια υπουργεία θα καταρτίσουν πλήρες νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία, με το οποία θα δίνεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα αξιοποίησης χιλιάδων στρεμμάτων χερσαίας γης για επενδυτικούς και εμπορικούς σκοπούς.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να κατατεθεί και μέσα στο φθινόπωρο στη Βουλή.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπονται κατεδαφίσεις όλων των αιθαιρέτων που βρίσκονται στον αιγιαλό. Ειδικό κλιμάκιο θα πραγματοποιεί αυτοψία και εν συνεχεία θα συντάσσει έκθεση στην οποία θα εξηγούνται αναλυτικά οι λόγοι της κατεδάφισης του κτίσματος. Εκτός από τις κατεδαφίσεις, θα επιβάλλονται και τσουχτερά πρόστιμα για όσους έχουν χτίσει στην…άκρη του κύματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο έχει κατατεθεί πρόταση νομιμοποίησης αυτών των κτισμάτων με την καταβολή ενός ιδιαίτερα υψηλού χρηματικού ποσού.

Ωστόσο, απορρίφθηκε αμέσως από την αρμόδια επιτροπή που χειρίζεται το θέμα, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να έδινε «ανάσα» στο ταμειακό πρόβλημα του προϋπολογισμού, πλην, όμως, θα συντηρούσε την άναρχη κατάσταση στη ζώνη του αιγιαλού.

Αρμόδιες πηγές εξηγούσαν δε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά και από το νέο νόμο για τα αυθαίρετα. Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις για τις οποίες υφίστανται νομίμως εμπράγματα δικαιώματα πολιτών που προϋφίστανται της σχετικής οριοθέτησης του παλαιού αιγιαλού, καθώς και οι περιπτώσεις όπου εκκρεμεί δικαστική απόφαση.

Εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό θα έρθει να συμπληρώσει το νέο νόμο για τα αυθαίρετα, οι διατάξεις του οποίου έχουν ξεκινήσει να καθαρογράφονται.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ