Νέα υποβολή Ε9 από όλους

Νέα υποβολή Ε9 από όλους

Έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά νέα δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), συμπληρώνοντας 8 νέους κωδικούς.

Στόχος είναι η Εφορία να έχει πλήρη και αναλυτική εικόνα για την περιουσιακή κατάσταση κάθε φορολογουμένου, ενόψει της επιβολής του ενιαίου φόρου στα ακίνητα και την κατάρτιση του περιουσιολογίου.

Το Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν όλοι οι φορολογούμενοι που είχαν στην κατοχή τους ακίνητα την 1η Ιανουαρίου 2013, ανεξάρτητα αν το 2012 είχαν ή όχι μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση. Και αυτό, γιατί το νέο έντυπο απαιτεί τη συμπλήρωση περισσότερων στοιχείων, στο πλαίσιο της απογραφής ακινήτων που διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών για φορολογικούς λόγους.

Ειδικότερα, τα νέα στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013, είναι:

– Ο 12ψήφιος Κώδικας Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου προσωρινός ή οριστικός, εφόσον υπάρχει.

– Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον το ακίνητο την 1η Ιανουαρίου 2013 ήταν ηλεκτροδοτούμενο ή κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ηλεκτροδοτείται.

– Η επιφάνεια των κατοικιών-μονοκατοικιών που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο.

– Η επιφάνεια των αποθηκών γεωργικών κτισμάτων επαγγελματικών στεγών ή άλλων ειδικών κτιρίων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίου.

– Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο.

– Το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης.

– Το μήκος της πρόσοψης του οικοπέδου.

– Το πλήθος των προσόψεων που έχει κάθε ακίνητο.

Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του ΤΑΧΙSnet.

Οι φορολογούμενοι δεν θα ξαναδηλώσουν εκ νέου όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, αλλά μόνο τις αλλαγές που απαιτούνται, καθώς με την είσοδο στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του ΤΑΧΙSnet εμφανίζεται η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης κάθε φυσικού προσώπου.

 

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ