Ανασφάλιστοι 4 στους 10

Ανασφάλιστοι 4 στους 10

Στο κυνήγι της «μαύρης» εργασίας που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα μας μπαίνει το υπουργείο Εργασίας. Στη μάχη μπαίνουν 563 στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας από την 1 Αυγούστου έως το τέλος Σεπτεμβρίου. 

Τα μεικτά κλιμάκια αναμένεται να πραγματοποιήσουν στοχευμένους ελέγχους σε χώρους για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ή καταγγελίες αλλά και σε κλάδους όπου εμφανίζεται μεγάλη παραβατικότητα. Πρώτες στη λίστα είναι κυρίως τουριστικές περιοχές στα νησιά αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. 

Τα στοιχεία για την ανασφάλιστη εργασία σοκάρουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «μαύρη» εργασία έφτασε κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου στο 38,4% και έχουν επιβληθεί 6.074 πρόστιμα συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα του 2012 έπεσαν 4.538 πρόστιμα ύψους 5,6 εκατ. ευρώ, ενώ έχει μπει «λουκέτο» σε 28 επιχειρήσεις για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών. 

Η αδήλωτη εργασία αυξάνεται συνεχώς από την αρχή της κρίσης, όπως παραδέχθηκε άλλωστε και ο υπουργός Εργασίας. Από 25% το 2010 και 30% το 2011, έφθασε στα 38,2 το 2012 και 38,4% το πρώτο εξάμηνο του 2013 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ.

Για παράδειγμα, σε νησί των Κυκλάδων, όπου ενώ από την 1/7 και έως τις 19/7 στο ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων εμφάνιζε τέσσερις προσλήψεις περισσότερες, την επομένη του ελέγχου που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, πραγματοποιήθηκαν 86 προσλήψεις. 

Σε άλλο έλεγχο που πραγματοποίησε πρόσφατα η Οικονομική Αστυνομία σε περιοχή της Κρήτης, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύνολο 51 εργαζομένων εντοπίσθηκαν 49 ανασφάλιστοι. Ο νόμος πάντως δίνει τη δυνατότητα, πέραν του καταλογισμού διοικητικών προστίμων, να παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη εργοδότες που παρανομούν ιδιαίτερα αν απασχολούν αλλοδαπούς οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι και κυρίως οι εργοδότες», συνέχισε ο υπουργός Εργασίας, «ότι με το να συμπεριφέρονται άνομα σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε, είτε να αξιοποιούν καταχρηστικά το άλλοθι της κρίσης, υπονομεύουν εντέλει την ίδια τη βιωσιμότητά τους πριονίζουν το “κλαδί που κάθονται”» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ