Η φτώχεια πλήττει τη Βουλγαρία

Η φτώχεια πλήττει τη Βουλγαρία

Μόλις το 25% των Βουλγάρων, ηλικίας 31-45 ετών, δηλώνουν πως δεν τους έχει επηρεάσει αρνητικά η οικονομική κρίση. Την ίδια θέση διατυπώνει και το 1/3 του συνόλου των πολιτών της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία δημοσκόπησης του ινστιτούτου “Open Society”, που διεξήχθη το διάστημα 5-15 Ιουλίου.

Το μέσο οικογενειακό εισόδημα – κατά τα ίδια στοιχεία – διαμορφώνεται στα 425 λέβα/μήνα (περίπου 212,5 ευρώ), με το 19,3% των νοικοκυριών να κινείται κάτω από το όριο της φτώχειας, που έχει οριστεί στα 210 λέβα.

Όπως αναφέρει σχετικά στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας “Novinite”, ποσοστό 33% των πολιτών που ανήκουν στην κατηγορία των “φτωχών”, ζουν στα χωριά και το 10% στις πόλεις.

Εξαιτίας της κρίσης, πάνω από το 1/5 των Βουλγάρων (ποσοστό 20,6%) έχει υποστεί μείωση μισθού, το 18% έχει χάσει τη δουλειά του, ενώ το 12% δηλώνει πως έχουν μειωθεί τα εισοδήματά του από ίδιες επιχειρήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του “Open Society”, το 37% εκφράζει φόβους για περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, με το ποσοστό των απαισιόδοξων να έχει αυξηθεί κατά 10%, το τελευταίο 12μηνο.

Τρεις τομείς βρίσκονται στο επίκεντρο της επιθυμίας των πολιτών για μεταρρυθμίσεις την τελευταία τετραετία και, συγκεκριμένα, οι τομείς της υγείας, της αγοράς εργασίας και της οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτή την τριάδα, προστέθηκε, το 2013, η κοινωνική πολιτική και η εκπαίδευση.

Βάσει της δημοσκόπησης, ένας στους τέσσερις Βουλγάρους σε ηλικία ψήφου αναμένει πως η σοσιαλιστική κυβέρνηση, υπό τον Πλάμεν Ορεσάρσκι, θα επιτύχει καλά αποτελέσματα στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής (ποσοστό 23%) και της υγείας (22%). Μάλιστα, το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε πως αναμένει μεταρρυθμίσεις στην υγεία.

Επίσης, το 16% εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς και της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ διπλάσιο ποσοστό δήλωσε πως αναμένει μεταρρυθμίσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ