Υπεγράφη η σύμβαση για το Κ.Ε.Λ. Κρωπίας-Παιανίας

Υπεγράφη η σύμβαση για το Κ.Ε.Λ. Κρωπίας-Παιανίας

 

Υπεγράφη σήμερα από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, η σύμβαση για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κρωπίας – Παιανίας.

Ο συνολικός Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 124 εκατομμύρια Ευρώ και η χρηματοδότησή του γίνεται από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, το έργο αποτελεί την απαρχή για την οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα των χιλιάδων βόθρων της Ανατολικής Αττικής, ενώ εξαλείφεται οριστικά ο κίνδυνος επιβολής αυστηρών προστίμων στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ωφέλειες, όπως επισημαίνεται, είναι σημαντικές, τόσο σε επίπεδο δημιουργίας υποδομών και προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και σε επίπεδο απορρόφησης κοινοτικών πόρων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, το Διευθυντικό Στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γ. Κρεμλής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Γ. Γιαννούσης, οι Δήμαρχοι Κρωπίας, Δ. Κιούσης, Παιανίας, Δ. Δάβαρης και Μαρκοπούλου, Σ. Μεθενίτης, η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Χρ. Κισκήρα, εκπρόσωποι της κοινοπραξίας κλπ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο του Δεύτερου Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που, όπως είπε χαρακτηριστικά, “όμοιό του δεν έχει υπάρξει στα προηγούμενα χρόνια”. Ξεκαθαρίζοντας ότι είναι ένα έργο 100% χρηματοδοτούμενο από πόρους του ΕΣΠΑ, ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι “η  κατασκευή των έργων υποδομής για τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων στην Αττική ήταν η βασική προεκλογική δέσμευσή μας”.

“Όταν η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε την αρμοδιότητα διαχείρισης του ΕΣΠΑ, τον Ιούλιο του 2011, είχα πει πως σε δυο χρόνια θα έχουμε αποτελέσματα. Έπεσα έξω 25 ημέρες. Δεν ήταν προφητεία, αλλά αποτέλεσμα σκληρής και μεθοδικής δουλειάς. Μόνο με δουλειά έρχονται αποτελέσματα. Μόνο με δουλειά δημιουργούνται τα αποθέματα. Η Πολιτεία έδειξε εμπιστοσύνη στην Αυτοδιοίκηση με τη μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης του ΕΣΠΑ και τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν απόλυτα για αυτό άλλωστε είμαστε σήμερα εδώ και υπογράφουμε αυτό το έργο. Είναι ένα έργο για το αύριο, για την επόμενη γενιά και τους νέους που θα δουν να βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής τους”, υπογράμμισε ο κ. Σγουρός.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ευχαρίστησε τον Υπουργό Ανάπτυξης και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, τους Δημάρχους, τους Δικαστές τους ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ταχύτητα εκδίκασης των ενστάσεων, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στο έργο αυτό. Στη συνέχεια παρουσίασε το ιστορικό του έργου και τις ωφέλειες που αυτό θα έχει για την περιοχή, ενώ προχώρησε και στην πρόταση προς την εταιρεία να στηρίξει την τοπική κοινωνία, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

 

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε “με αυτό το έργο μπαίνει τάξη στο μπάχαλο, σε ένα μπάχαλο δεκαετιών και ήταν καιρός πια να γίνει η Ελλάδα Ευρώπη”.

“Το έργο αυτό χωρίς καμία αμφιβολία πέρασε από 40 κύματα. Δι��φορες αδυναμίες της Διοίκησης και η δικομανία το καθυστέρησαν πολύ. Σήμερα, περνάμε σε μια νέα φάση: από τη φάση της θεωρίας, στη φάση της πράξης. Το έργο που θα είναι έτοιμο το 2015, θα αλλάξει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων στα Μεσόγαια. Το έργο όμως αυτό φέρνει και ένα ευρύτερο μήνυμα: ένα μήνυμα εκσυγχρονισμού και αλλαγής της νοοτροπίας των πολιτών και του Κράτους για το περιβάλλον. Στέλνει όμως και ένα μήνυμα σε εμάς, στην Κυβέρνηση και τις Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές πως το έργο αυτό είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να γίνουν περισσότερα τέτοια έργα για τα υγρά και τα στερεά απόβλητα”, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. 

Σήμερα, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για 10 έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων σταθμών στην Περιφέρεια Αττικής. “Θα προχωρήσουμε λοιπόν και αυτοί οι οποίοι δίνουν μάχες οπισθοφυλακών να ξέρουν ότι στο τέλος θα τις χάσουν. Η κοινή λογική  και η Ευρώπη θα κερδίσουν. Θα προχωρήσουμε μπροστά με αποφασιστικότητα, γιατί το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στην πατρίδα μας. Με αυτό τον τρόπο κινηθήκαμε ως Υπουργείο Ανάπτυξης σε αυτό το έργο, με αυτόν τον τρόπο θα κινηθούμε και σε όλα τα υπόλοιπα”, πρόσθεσε.

 

“Με τον Γιάννη Σγουρό μιλήσαμε πολλές φορές τους τελευταίους 12 μήνες για το έργο που σήμερα ξεκινά. Ήταν αγωνιώδεις οι προσπάθειες για να φτάσουμε σήμερα εδώ, αλλά άξιζε τον κόπο. Άξιζε ο κόπος και του ίδιου του Γιάννη Σγουρού και των συνεργατών του και φυσικά των δικών μου συνεργατών στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Η ικανοποίηση που μένει στο τέλος μιας τέτοιας προσπάθειας είναι ακριβώς ότι κάτι αλλάζει και το βλέπεις μπροστά σου. Σε λίγο καιρό θα το δουν και οι κάτοικοι της περιοχής που δικαιούνται να έχουν ένα επίπεδο ζωής αντίστοιχο με αυτό των προηγμένων κρατών της Ευρώπης και εδώ δεν πρέπει να είμαστε για τα λόγια, αλλά για τα έργα. Έργα σαν και αυτό που σήμερα ξεκινά”, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Αττικής. 

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γ. Κρεμλής, Διευθυντικό Στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οποίος τόνισε ότι η σημερινή υπογραφή του έργου αποτελεί άθλο και ότι στις Βρυξέλες ο κ. Σγουρός θεωρείται άνθρωπος των δύσκολων αποστολών και πρόσθεσε: «Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό για το περιβάλλον, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Είναι  ένα έργο που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να συμμορφωθεί εν μέρει με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια εάν δεν επιταχυνθεί ο ρυθμός απορρόφησης και να επιβληθούν νέα πρόστιμα στη χώρα μας.

 

Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δ. Κιούσης είπε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι ένα έργο επιθυμίας 30 ετών και δεν είναι ένα έργο κατ’ εξοχήν περιβαλλοντικό, αλλά και αναπτυξιακό “αφού σηματοδοτεί από τη μια πλευρά την ευαισθητοποίηση προς το περιβάλλον, την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής, αλλά προ πάντων θωρακίζει τη Δημόσια Υγεία. Είναι αναπτυξιακό, γιατί θα απασχολήσει εκατοντάδες εργαζομένων της περιοχής που μαστίζονται από τεράστια ανεργία με πάνω από 8.000 ανέργους”.  Ενώ, ο Δ. Δάβαρης, Δήμαρχος Παιανίας, επεσήμανε ότι “είναι η πρώτη φορά στην περιοχή μας που όλοι μαζί προσπαθήσαμε και φτάσαμε σήμερα σε αυτό το έργο. 2,5 χρόνια καταβάλαμε επίμονες προσπάθειες μέχρι να φέρουμε σε πέρας αυτό το διαγωνισμό”.

Τέλος, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου, Σ. Μεθενίτης, ο οποίος τόνισε: “Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη, πιστεύοντας ότι σε αυτή τη σκυταλοδρομία θα σταθούμε άξιοι συνεχιστές, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Η Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δευτέρου βαθμού, έχει αλλάξει τρόπο σκέψης. Το τεράστιο αυτό έργο είναι ένα έργο προόδου και πολιτισμού και θα γίνει με τον πλέον άρτιο περιβαλλοντικά τρόπο, ώστε να μη θίξει περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ