Τρόικα: «Τρύπα» 550 εκατ. ευρώ

Τρόικα: «Τρύπα» 550 εκατ. ευρώ

Λιγότερα έσοδα, ύψους 550 εκατ. ευρώ, εκτιμά η τρόικα ότι θα εισπραχθούν από την εφαρμογή του νέου φόρου ακινήτων το 2014. Οι ελεγκτές αμφισβητούν το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, βάσει του οποίου αναμένεται να βεβαιωθούν φόροι ύψους 3,2 δισ. ευρώ και να εισπραχθούν 2,7 δισ. ευρώ.

Θεωρούν ότι τελικά το ποσό που θα εισπραχθεί, δεν θα ξεπεράσει το 67,5% των φόρων που θα βεβαιωθούν, δηλαδή θα φθάσει τα 2,15 δισ.

Με αυτά τα δεδομένα, κλιμάκιο του ΔΝΤ, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, μελετά λεπτομερώς τα στοιχεία και τους συντελεστές φορολόγησης κάθε κατηγορίας ακινήτων (αστικά, αγροτεμάχια, επενδυτικά ακίνητα, ακίνητα επιχειρήσεων), προκειμένου να κλείσει η «τρύπα».

Το σχέδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την άφιξη της τρόικας τον Σεπτέμβριο. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν και θεωρούν ότι με μικρές βελτιώσεις στο υπάρχον σύστημα θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος.

Μεταξύ άλλων, εξετάζεται ο φόρος ακινήτων να εφαρμοσθεί σε όλα τα ακίνητα (κτίσματα, αγροτεμάχια και οικόπεδα), χωρίς να υπάρχει αφορολόγητο όριο.

 

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ