Μαυραγάνης: Δεν καταργείται ο ΦΠΑ στα φάρμακα

Μαυραγάνης: Δεν καταργείται ο ΦΠΑ στα φάρμακα

«Κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την Κοινοτική Οδηγία, με την οποία τίθεται το πεδίο εφαρμογής του φόρου προστιθέμενης αξίας και καθορίζονται ρητά οι συντελεστές ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες», ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε ερώτηση που είχε καταθέσει, προτού ακόμη μπει στην κυβέρνηση ο Ιωάννης Μιχελάκης.

Ως απλός βουλευτής, ο κ. Μιχελάκης είχε ζητήσει τη θέση του υπουργείου Οικονομικών απέναντι στην πρόταση για πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς με το υφιστάμενο καθεστώς τα Ασφαλιστικά Ταμεία καταβάλλουν στα φαρμακεία ΦΠΑ, ύψους 6,5%, για τα φάρμακα που χορηγούνται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των άλλων Ταμείων και στη συνέχεια οι φαρμακοποιοί αποδίδουν τον ΦΠΑ στην εφορία.

Ο κ. Μιχελάκης είχε επισημάνει ότι «ακολουθείται μία άσκοπη διαδικασία, από τη στιγμή που κρατικοί φορείς καλούνται να καταβάλουν φόρο στο ίδιο το κράτος», ενώ με την κατάργηση του ΦΠΑ «τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι πολλαπλά, διότι θα μειωνόταν η φαρμακευτική δαπάνη, θα απαλλάσσονται τα ασφαλιστικά Ταμεία από την υποχρέωση πληρωμής ΦΠΑ και θα μειωνόταν και η τιμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων».

Αντίστοιχη ερώτηση είχε καταθέσει και η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και πριν από λίγες ημέρες διαβιβάστηκε στη Βουλή ανάλογη απάντηση από τον υφυπουργό Οικονομικών.

Στη βουλευτή, ωστόσο, απάντησε εγγράφως, στις 18 Ιουλίου, και ο υπουργός Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι η κατάργηση του υφιστάμενου ΦΠΑ στα φάρμακα αποτελεί θέμα που πρέπει να εξεταστεί από το υπουργείο Οικονομικών. Γίνεται, επίσης, γνωστό με το έγγραφο του υπουργού Υγείας ότι «από μεριάς του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει αντίρρηση σε μία ρύθμιση που θα καταργεί τον ΦΠΑ σε φάρμακα που χορηγούνται από τα φαρμακεία, μέσω συνταγών».

Ο κ. Μαυραγάνης θυμίζει πάντως και στους δύο βουλευτές ότι στο παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ έχουν περιληφθεί τα είδη που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), ενώ από 01.01.2011 διευρύνθηκε η εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή (6,5%), μεταξύ άλλων, στα φάρμακα και τα εμβόλια για την ιατρική του ανθρώπου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ