Διπλές τιμές για να μειωθεί ο ΦΠΑ

Διπλές τιμές για να μειωθεί ο ΦΠΑ

Διπλές τιμές σε εστιατόρια, καφετέριες και ζαχαροπλαστεία έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή αν η μείωση του ΦΠΑ πέρασε στην τελική τιμή, αλλά και λουκέτα – εξπρές για όσες επιχειρήσεις δεν κόβουν αποδείξεις.

Τα μέτρα αυτά ετοιμάζεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου αφενός να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και να περάσει στις τιμές και αφετέρου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή από τη μη έκδοση αποδείξεων. Ηδη εντός της εβδομάδας μεικτά συνεργεία με στελέχη του ΣΔΟΕ ή της Εφορίας και υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης ξεκινούν ελέγχους στον κλάδο εστίασης για να διαπιστώσουν κατά πόσο εκδίδονται αποδείξεις.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν χθες έπειτα από συνάντηση που είχαν ο υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης με εκπροσώπους του κλάδου εστίασης, και συγκεκριμένα τους εστιάτορες, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τον κλάδο των μικρομεσαίων.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη και όχι θεωρητικά η μείωση του ΦΠΑ, αποφασίστηκε να υιοθετηθεί το μοντέλο που τέθηκε σε ισχύ ήδη από το 2009 στη Γαλλία, την πρώτη χώρα που αποφάσισε να περιορίσει το ύψος του φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση.

Πρόκειται για ένα ειδικό σύμφωνο μεταξύ της Πολιτείας και των φορέων του κλάδου εστίασης οι οποίοι απονέμουν στις επιχειρήσεις – μέλη τους ένα σήμα που βεβαιώνει ότι πέρασαν κατά 100% στις τιμές των προϊόντων που παρέχουν τη μείωση του ΦΠΑ. Οσες επιχειρήσεις επιλέξουν να μετακυλίσουν μερικώς τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές τους θα προμηθεύονται επίσης ένα ειδικό σήμα αλλά διαφορετικού χρώματος από το πρώτο. Η συμμετοχή των επιχειρήσεων όπως και στη Γαλλία θα είναι εθελοντική.

Οσες επιχειρήσεις δεχθούν να μετάσχουν στο σύστημα αυτό θα καλούνται να υπογράψουν ένα σχετικό σύμφωνο και θα προσκομίζουν στις κατά τόπους κλαδικές οργανώσεις τους (εστιάτορες, ξενοδόχοι, επιμελητήρια, κ.λπ.) στοιχεία από την ταμειακή τους μηχανή που θα αποδεικνύουν το επίπεδο των τιμών με τον σημερινό υψηλό ΦΠΑ έτσι ώστε να μπορεί να είναι εύκολη για τον καταναλωτή η σύγκριση μετά τη μείωση.

Παράλληλα, ο γεν. γραμματέας του υπ. Οικονομικών Χ. Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει τόσο αυστηρές ποινές για όσους βάζουν τη διαφορά του ΦΠΑ στην τσέπη, όσο όμως και κίνητρα. Μάλιστα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) να κλείνουν εντός 24ώρου, δηλαδή με διαδικασίες – εξπρές, όσες επιχειρήσεις δεν κόβουν αποδείξεις.

Το μοντέλο της Γαλλίας

Η μείωση του ΦΠΑ στη Γαλλία ήταν μια προσπάθεια να αποτραπούν επιπλέον λουκέτα σε εστιατόρια. Μέσα σε μερικούς μήνες από την εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ, το 90% των μεγάλων αλυσίδων εστίασης και το 30% από τα μεμονωμένα εστιατόρια είχαν ήδη εφαρμόσει τις συστάσεις και ανανεώσει τους τιμοκαταλόγους τους.

 

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ