ΒΙΝΤΕΟ-Σόιμπλε: Ο τουρισμός και το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι κομμάτια ενός success story

ΒΙΝΤΕΟ-Σόιμπλε: Ο τουρισμός και το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι κομμάτια ενός success story

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και τη δημοσιογράφο, Σία Κοσιώνη, επισημαίνει πως «υπάρχει ένα success story μόνο που δεν μπορεί να το κάνει κανείς κατανοητό στους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους. Αν δείτε όμως την κατάσταση στον ελληνικό τουρισμό, αυτό είναι ένα success story για φέτος».

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση της δημοσιογράφου γιατί δεν υπάρχει κανένα success story στη Νότια Ευρώπη, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς. Υπάρχει ένα success story μόνο που δεν μπορεί να το κάνει κανείς κατανοητό στους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους. Αν δείτε όμως την κατάσταση στον ελληνικό τουρισμό, αυτό είναι ένα success story για φέτος. Υπάρχουν περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα φέτος από ότι τον προηγούμενο χρόνο, αν δείτε τις ελληνικές εξαγωγές σε χώρες κυρίως εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι αυτό είναι ένα success story. Η Ελλάδα για πρώτη φορά δημιουργεί ξανά πρωτογενές πλεόνασμα. Όλα αυτά είναι κομμάτια ενός success story, μόνο, για να το πούμε άλλη μια φορά, καταλαβαίνω, ότι για τους ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση και που δεν έχουν δουλειά, δεν μπορεί κανείς να πει ότι υπάρχει success story. Εδώ η ιστορία δεν έχει τελειώσει ακόμη. Αλλά, έτσι συμβαίνει στις οικονομικές κρίσεις: βήμα προς βήμα εξαλείφονται τα προβλήματα από τα λάθη του παρελθόντος και μετά έρχεται η συγκομιδή και η επιτυχία για όλους τους ανθρώπους. Το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες χώρες. Κοιτάξτε, πρόσφατα αποφασίσαμε να ενταχθεί η Λετονία στην Ευρώπη. Η Λετονία είχε αναγκαστεί να λάβει πολύ πιο σκληρά μέτρα προσαρμογής από αυτά που πήρε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι, όμως, το τίμημα για να δημιουργήσει κανείς οικονομική ευημερία που να έχει διάρκεια.»

Όσο για το πως νιώθει που, ίσως, είναι ο πιο αντιπαθής άνθρωπος στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε: «Δεν γνωρίζω ούτε μία δήλωση από μένα, -αν μπορείτε δείξτε μου μία- με την οποία να έχω προσβάλλει την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πρόκειται για προκαταλήψεις, για λανθασμένες μεταφορές στον Τύπο. Μπορώ να καταλάβω, όταν λένε στην Ελλάδα «πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα λιτότητας, γιατί αλλιώς η Ευρώπη δεν θα μας δώσει την επόμενη δόση του προγράμματος βοήθειας», ότι θεωρείται πως αυτά τα μέτρα λαμβάνονται εξαιτίας της Ευρώπης. Έτσι, «δείχνουν» όλοι τον Γερμανό υπουργό οικονομικών. Στη Γερμανία δεν θα βρείτε καμία δήλωσή μου με προσβλητικό περιεχόμενο για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πρόκειται για μία χονδροειδή παρανόηση, η οποία συντηρείται δυστυχώς από ορισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Πρέπει να μάθει να ζει κανείς με αυτό σε μία Δημοκρατία. Δεν με αγγίζει όμως, γιατί το τελευταία πράγμα που θα μπορούσα να κάνω είναι να προσβάλλω την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Δείτε το απόσπασμα απο τη συνέντευξη:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ