Φορολογική ασυλία σε τρόικα και Task Force

Φορολογική ασυλία σε τρόικα και Task Force

 

Διάταξη-σοκ που καθιερώνει πλήρη φορολογική ασυλία για τα 22 μόνιμα εγκατεστημένα στη χώρα μας στελέχη και απλά μέλη των κλιμακιών της τρόικας, καθώς και για τους 28 μόνιμα εγκατεστημένους στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες εμπειρογνώμονες της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Κομισιόν, συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Με τη διάταξη αυτή, όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, προβλέπεται ότι οι τοποτηρητές των δανειστών, δεν θα λογοδοτούν στις ελληνικές αρχές για οποιεσδήποτε αγορές περιουσιάκών στοιχείων μεγάλης αξίας πραγματοποιούν στη χώρα μας, καθώς απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης και το «πόθεν έσχες» της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας.

Την ίδια ώρα, κάποιες άλλες διατάξεις του ήδη ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπουν ότι οι περίπου 1,3 εκατομμύρια άνεργοι πολίτες της χώρας μας δεν απαλλάσσονται από τις διατάξεις για τα τεκμήρια και θα κληθούν να καταβάλουν από φέτος υπέρογκα ποσά φόρου για ανύπαρκτα εισοδήματα, εκτός εάν αποδεχθούν να ακολουθήσουν μία απίστευτα γραφειοκρατική, χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία αμφισβήτησης των τεκμηρίων, η οποία είναι αμφιβόλου αποτελέσματος.

Με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 30 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, προβλέπεται ότι οι ρυθμίσεις των άρθρων 31-34 του ίδιου Κώδικα, οι οποίες αφορούν στον προσδιορισμό των εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, δεν ισχύουν για «κάθε φυσικό πρόσωπο που εργάζεται σε θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Διεθνούς Οργανισμού που έχει εγκατασταθεί, βάσει διεθνούς συνθήκης, την οποία εφαρμόζει η Ελλάδα».

Η φωτογραφική αυτή διάταξη του άρθρου 30 αφορά σε όλα τα μόνιμα εγκατεστημένα στην Ελλάδα στελέχη και τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που απαρτίζουν τα κλιμάκια ελεγκτών της τρόικας και λειτουργούν ως μόνιμοι τοποτηρητές των δανειστών σε υπουργεία, οργανισμούς και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς επίσης και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αφορά επίσης και στα μέλη της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν, υπό τον Γερμανό, κ. Χ. Ράιχενμπαχ, η οποία έχει αναλάβει την παροχή συμβουλών τεχνικής βοήθειας για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχουν επιβληθεί με το Μνημόνιο.

Βάσει της φωτογραφικής αυτής διάταξης, όλοι αυτοί οι ξένοι μόνιμοι τοποτηρητές της τρόικας και της Ομάδας Δράσης δεν θα υπάγονται στο «πόθεν έσχες» για τις αγορές ακινήτων, Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, μετοχών, ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, τις οποίες πραγματοποιούν στη χώρα μας. Δηλαδή, οι δαπάνες των συγκεκριμένων ατόμων για την απόκτηση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα δεν θα θεωρούνται τεκμήρια εισοδήματος.

Γενικότερα, οι ελληνικές φορολογικές αρχές δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα να ελέγξουν το επίπεδο διαβίωσης των ξένων ελεγκτών και τοποτηρητών ούτε την προέλευση των χρημάτων, που τυχόν δαπανούν για την απόκτηση περιουσίας στην Ελλάδα.

 

Πηγή: Τύπος της Κυριακής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ