ΔΝΤ: Δεν τίθεται θέμα πρόσθετων μέτρων

ΔΝΤ: Δεν τίθεται θέμα πρόσθετων μέτρων

 

«Δεν τίθεται θέμα πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2013», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «θα πρέπει να εφαρμοστούν όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί».

Ερωτηθείς αν το Ταμείο ενέκρινε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τόνισε ότι η συμφωνία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει την προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε εστιατόρια και τροφοδοσία. Το εν λόγω θέμα όμως συνεχίζει να απασχολεί τις συζητήσεις των δανειστών με τις ελληνικές αρχές, όπως επισήμανε.

Απαντώντας σε ερώτηση γύρω από επικρίσεις για το ρόλο και την αποστολή του ΔΝΤ στα δανειακά προγράμματα σε ευρωπαϊκές χώρες και ειδικότερα για την Ελλάδα και την Πορτογαλία ότι «το ΔΝΤ κατηγορείται πως βοήθησε την ΕΕ στην απόκρυψη των προβλημάτων κάτω από το χαλί» και ότι έχουν αναβληθεί να δοθούν λύσεις σε σοβαρά διλήμματα για μετά τις γερμανικές εκλογές, ο κ. Ράις αντέκρουσε τις κατηγορίες, διατυπώνοντας την άποψη ότι το ΔΝΤ λειτουργεί με διαφάνεια και με πλήρη συνεργασία με τους εταίρους του. Για την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, όσον αφορά στην εφαρμογή του πρώτου προγράμματος την περίοδο 2010-2012.

Για την Κύπρο, ο Τζέρι Ράις υπογράμμισε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, απάντησε στην επιστολή του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, επισημαίνοντας ότι η Κριστίν Λαγκάρντ καλωσόρισε την «αποφασιστικότητα» του Προέδρου να συνεχίσει την πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης και τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξη του ΔΝΤ προς τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εφαρμόσει το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα.

Η αποστολή της τρόικας θα βρίσκεται στο νησί στις 17 Ιουλίου για την πρώτη επιθεώρηση του κυπριακού οικονομικού προγράμματος.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ