Ανακοινώθηκε η επιλογή του TAP

Ανακοινώθηκε η επιλογή του TAP

 

Η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν επέλεξε τον διαδριατικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ε.Ε. (TAP),  έναντι του Nabucco West, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της BP στο Αζερμπαϊτζάν, την Γεωργία και την Τουρκία, Γκόρντον Μπιρέλ.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που επελέγη ο αγωγός TAP για την μεταφορά του αερίου από το Σαχ Ντενίζ II στην Ευρώπη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του TAP, Κετίλ Τούνγκλαντ.

«Πρόκειται για το πρώτο και σημαντικό βήμα στο άνοιγμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και, κοιτάζοντας μπροστά, ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στη διασφάλιση της διαφοροποίηση των προμηθειών αερίου στις αγορές της δυτικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης», πρόσθεσε.

Στην κοινοπραξία μετέχουν η βρετανική BP και η νορβηγική Statoil με ποσοστά από 25,5 % καθώς και οι SOCAR (Αζερμπαϊτζάν, 10%) Total (Γαλλία, 10%) LukAgip (ιταλική Eni και ρωσική LUKoil, 10%) ΝIOC (Ιράν, 10%) και TPAO (Τουρκία, 9%).

O αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας και Αλβανίας προς την Ευρώπη.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ