ΟΗΕ: Η Ελλάδα δεν είναι… φιλική

ΟΗΕ: Η Ελλάδα δεν είναι… φιλική

Την ανάγκη σχεδιασμού βιώσιμης στρατηγικής για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα υπογραμμίζει η ετήσια παγκόσμια έκθεση «World Investment Report 2013» του ΟΗΕ.

Oι ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας υπερδιπλασιάστηκαν το 2012 καθώς αυξήθηκαν στα 2,945 δισ. δολάρια από 1,1 δισ. το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της United Nations Conferenceon Trade and Development (UNCTAD) που παρουσιάστηκαν σε συνεργασία με το Deree – The American College of Greece, όμως η Ελλάδα συνεχίζει να μην αποτελεί φιλικό επενδυτικό προορισμό και να υπολείπεται σημαντικά άλλων χωρών που τελούν υπό καθεστώς Μνημονίου, αλλά ακόμα και του μέσου όρου των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η Μαρίνα Παπαναστασίου, καθηγήτρια του Middlesex University, η οποία εκπροσωπεί την UNCTAD στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έκθεσης ανέφερε ότι σε διεθνές επίπεδο οι παγκόσμιες εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων σημείωσαν πτώση το 2012 κατά 18% φτάνοντας τα 1,35 τρισ. δολάρια λόγω της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας σε αρκετές χώρες.  

Οι τρεις μεγαλύτεροι επενδυτές παγκοσμίως είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Κίνα ενώ όσον αφορά τις χώρες που προσπαθούν να  προσελκύσουν επενδύσεις ο αριθμός των χωρών που προχώρησαν σε απελευθέρωση του επενδυτικού τους περιβάλλοντος αυξήθηκε κατά 75%. Για το 2013 η έκθεση του ΟΗΕ προβλέπει ότι οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων παγκοσμίως θα παραμείνουν στα επίπεδα του 2012.  

Η Ελλάδα αναγνωρίζει την ανάγκη να είναι προσεκτική ώστε οι εισροές να εξυπηρετούν επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, όμως με την ανεργία στο 27% «οφείλουμε να καλωσορίζουμε οποιαδήποτε επένδυση δημιουργεί θέσεις εργασίας και τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους αλλά και την εργατική νομοθεσία της χώρας», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης στο πλαίσιο της παρουσίασης.

 

Πηγή: Τα Νέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ