Στη Σύνοδο Κορυφής η ανεργία

Στη Σύνοδο Κορυφής η ανεργία

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

 

Καθώς προδιαγράφεται ένα απογοητευτικό για τους ανέργους αποτέλεσμα, με πενιχρά και αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέτρα από πλευράς ΕΕ, η καγκελαρία ψιθυρίζει στους ομολόγους της, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας «περάστε την άλλη Τετάρτη από το Βερολίνο για να μιλήσουμε σοβαρά». Η Γερμανία επιθυμεί να υπογράψει με τις δύο αυτές χώρες συμβάσεις σαν αυτές που υπέγραφε την δεκαετία του ‘50 και του ‘60. Κλήση στην ελληνική πλευρά δεν έχει μεν γίνει, όμως αντί της αντίδρασης και της σφοδρής καταδίκης, οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι σκοπεύουν να παρακαλέσουν για μια συμφωνία παρά να τα βάλουν με τη Γερμανία.

Η δε Κομισιόν έχει βγει νοκ άουτ από τον πρώτο γύρο, καθώς οι συστάσεις που έχει απευθύνει στη γερμανική πλευρά για πραγματικό άνοιγμα της αγοράς της έχουν αγνοηθεί παραδειγματικά. Η Κομισιόν ζητά ενίσχυση της ζήτησης και πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε οι κοινοτικές εταιρίες και επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανοίξουν τις δουλειές τους στην ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, που σε αντίθεση με τις συνταγές που γράφει για άλλους, παραμένει μια πολύ κλειστή οικονομία.

Η διαφορά μεταξύ των θέλω της Κομισιόν και της Γερμανίας είναι ουσιαστική, διότι με τις συστάσεις της Κομισιόν οι άλλοι Ευρωπαίοι θα παίξουν στη Γερμανία ως αφεντικά, ενώ με τις γερμανικές διακρατικές συμφωνίες προετοιμάζεται ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα από φτηνά εργατικά χέρια. Καθώς η Γερμανία σύμφωνα με τα ευρήματα των κοινοτικών ελεγκτών επιδίδεται σε ασύστολο κοινωνικό dumping ήδη, η τύχη των σύγχρονων γκασταρμπάιτερς δεν θα διαφέρει και πολύ από αυτών του ‘50 και του ‘60.

Ασπιρίνες για τη ανεργία

Προς το παρόν, σε λίγες μόνο ώρες οι 27 θα συνταγογραφήσουν ένα πακέτο ασπιρίνες, όπως σχολιάζουν κοινοτικές πηγές, για την ανεργία των νέων. Εν ολίγοις θα πουν ότι:

Τα κράτη μέλη οφείλουν να βρίσκουν μια δουλειά στους νέους, έστω τύπου μαθητείας, για τέσσερις μήνες μετά την αποφοίτησή τους, ή από τη στιγμή που χάνουν την δουλειά τους θα χρησιμοποιήσουν εμπροσθοβαρώς κονδύλια συνολικού ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον νέο Πολυετή Κοινοτικό Προϋπολογισμό για αυτό το σκοπό, και θα προσπαθήσουν να αυξήσουν την ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Την ίδια ώρα, συνδικάτα, εργοδότες και κοινοτικά think tanks φωνάζουν στις κυβερνήσεις ότι τίποτα από αυτά δεν θα δουλέψει, η ανεργία των νέων δεν είναι κοινωνικά πιο δυσάρεστη και επιβλαβής από αυτή μιας ανύπαντρης μάνας, ή ενός χαμηλής ειδίκευσης 55άρη και ο μόνος τρόπος να αναστραφεί η κατάσταση είναι να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα, η κατανάλωση και γενικώς ο οικονομικός κύκλος. Όλα τα άλλα είναι απλώς ασπιρίνες. Η Α. Μέρκελ βεβαίως αυτό το γνωρίζει καλά και ως εκ τούτου ετοιμάζει προεκλογικές παροχές στο εσωτερικό της Γερμανίας. Για τους άλλους όμως υπάρχει μόνο μια συνταγή: «εφαρμόστε το μνημόνιο»…

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ