Στουρνάρας: Τέλη Ιουλίου η επόμενη δόση

Στουρνάρας: Τέλη Ιουλίου η επόμενη δόση

Βεβαιότητα ότι στην πράξη περισσότερες πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση και ότι η κοινοβουλευτική στήριξη προς αυτή υπερβαίνει τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε ομιλία του στο Eurobank Investor Forum, με τίτλο «Μια νέα αρχή για την ελληνική οικονομία», ο υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει από σήμερα μια νέα κυβέρνηση, που είναι πλήρως προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τις απαραίτητες αλλαγές, καθώς τα κόμματα που τη στηρίζουν έχουν πλήρη επίγνωση ότι η στασιμότητα ισοδυναμεί με καταστροφή.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες διέσχισε ένα πολύ δύσκολο δρόμο, αλλά κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια της και συνεχίζει με περισσότερη αποφασιστικότητα και νέα πρόσωπα. Πρόσθεσε δε, ότι «πέρα από τις πολιτικές εξελίξεις, η συνεργασία και αλληλεγγύη, που επετεύχθησαν ανάμεσα σε ιδεολογικά αντίθετες δυνάμεις, είναι πρωτοφανείς στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Οι δύο πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσουν να εργάζονται επίμονα όχι μόνο για να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά και για να αλλάξουν τη χώρα».

Ο υπουργός μίλησε για λάθη στην εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος, τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από την πλευρά της τρόικας, υποστήριξε, όμως, ότι «ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκουμε σήμερα να παραμείνουμε στην ευρωζώνη είναι, κατά τη γνώμη μου, ο πιο αποτελεσματικός υπό τις παρούσες συνθήκες και με το μικρότερο κόστος για τον πληθυσμό και κυρίως για τα χαμηλότερα εισοδήματα».

Και εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «όσοι, όμως, υπόσχονται ότι μπορούν να μας βγάλουν από το μνημόνιο και να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ψεύδονται ασυστόλως».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός είπε ότι σύντομα θα γίνει επανέναρξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία θα προστεθούν στη λίστα. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ το ελληνικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ, είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και η δημόσια περιουσία που αποκρατικοποιείται διαχωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: ακίνητα, μετοχές δημοσίων οργανισμών και υποδομές.

«Απάντησε» ταυτόχρονα σε όσους ομιλούν για ανάγκη νέων μέτρων λόγω καθυστερήσεων στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι «όσοι υποστηρίζουν ότι οι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις θα προκαλέσουν χρηματοδοτικό κενό, παραβλέπουν το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών φαίνεται να αποδίδει καλύτερα από το αναμενόμενο, γεγονός που αντισταθμίζει πιθανές καθυστερήσεις, εάν υπάρχουν, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων».

Σχετικά με την επικείμενη επάνοδο των επικεφαλής της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο εκταμιεύθηκαν δύο δόσεις, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ, και αυτό «ήταν ξεκάθαρη επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά, γεγονός που αναγνωρίστηκε και στην πρόσφατη Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ για το β΄ πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η επόμενη δόση των περίπου 8,1 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευτεί προς το τέλος Ιουλίου (σήμερα κατατέθηκε στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος η δόση των 3,3 δισ. ευρώ), υπό τον όρο η χώρα να εκπληρώσει συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ