Η Κομισιόν θέλει ίσο φόρο…

Η Κομισιόν θέλει ίσο φόρο…

 

Την άρση των διακρίσεων στη φορολογία των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος που προέρχονται από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, ζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή, επί του παρόντος η Ελλάδα επιβάλλει φόρο επί της αγοράς του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ωστόσο, ο φόρος δεν εφαρμόζεται κατά τον ίδιο τρόπο στα εγχώρια προϊόντα, όπως γίνεται σε προϊόντα από άλλα κράτη-μέλη. Ορισμένα εθνικά προϊόντα απαλλάσσονται από τη φορολογία και άλλα φορολογούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Επίσης, επιβάλλεται φόρος επί των αγορών τόσο στο εγχώριο όσο και στο εισαγόμενο κρέας. Ωστόσο, ο φόρος αυτός χρησιμοποιείται για να χρηματοδοτήσει τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), έναν δημόσιο φορέα, ο οποίος παρέχει επιχορηγήσεις σε Έλληνες αγρότες και, συνεπώς, ωφελεί μόνο τα εγχώρια προϊόντα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι διατάξεις αυτές παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι απαγορεύουν τα μέτρα που έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με τους δασμούς και δημιουργούν εσωτερική φορολόγηση που εισάγει διακρίσεις.

Το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διατυπώνεται υπό μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Αν δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ