Στουρνάρας:Υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε την περιουσία της ΕΡΤ

Στουρνάρας:Υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε την περιουσία της ΕΡΤ

 

«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε την περιουσία της ΕΡΤ, γιατί είναι περιουσία και του ελληνικού λαού» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως την «ευθύνη του προσωπικού – ιδιαίτερα αυτές τις πρώτες μέρες – για την προστασία της ΕΡΤ».

«Ο καθένας θα κληθεί να παραδώσει κατά το μερίδιο της ευθύνης και της αρμοδιότητάς του τα πάσης φύσεων στοιχεία με τα οποία είναι χρεωμένος. Η περιουσία της ΕΡΤ είναι καθοριστικό στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού της χώρας μας κι είμαστε αποφασισμένοι να την διαφυλάξουμε και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μέσα από έναν σύγχρονο και διαφανή φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που σέβεται και εφαρμόζει τους κανόνες χρηστής διοίκησης» είπε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής για τις εξελίξεις στην δημόσια ραδιοτηλεόραση και απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο κ. Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά ότι «όσοι έχουν εμπειρία από τη λειτουργία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης μπορούν να αντιληφθούν ότι ο εκσυγχρονισμός της είναι μια εξαιρετική δύσκολη άσκηση που μόνο μέσα από ριζικές αλλαγές και συγκρούσεις μπορεί να επιτευχθεί τελικά και αποτελεσματικά. Μία αλλαγή εν κινήσει δεν είναι εφικτή».

Προηγουμένως ο κ. Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνονται σε ιδιωτικούς σταθμούς με τη συνοδεία εισαγγελέα προκειμένου να κάνουν συλλήψεις επειδή αναμεταδίδουν το απεργιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Στείλατε ένα αυθαίρετο e-mail με το οποίο απειλείτε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς με κυρώσεις. Αυτά τα πράγματα δεν έχουν γίνει ούτε στις πιο σκοτεινές περιόδους της χώρας. Σας καταγγέλλουμε και αυτή τη στιγμή απαιτούμε να ανακαλέσετε αυτές τις απαράδεκτες και αυταρχικές πράξεις. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα σε μια δημοκρατία να ενεργείτε με αυτόν τον τρόπο. Ο οποίος τρόπος δεν είναι ότι καταργεί η κυβέρνηση όλους τους θεσμούς, καταργεί κάθε έννοια επικοινωνίας», είπε ο κ. Λαφαζάνης και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να ανακαλέσει αμέσως την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και πρώτα από όλα να ανοίξει το σταθμό της Βουλής που είναι σταθμός της δημοκρατίας.

«Δεν έχετε δικαίωμα να τον μαυρίζετε το σταθμό της Βουλής. Να ανοίξετε αμέσως το κανάλι, να πάρετε αμέσως πίσω τις αυταρχικές πράξεις. Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε δημοκρατικά να απαλλάξετε τη χώρα από την παρουσία σας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού ο υπουργός Οικονομικών, «επέστρεψε αυτολεξεί» τα περί αυταρχισμού στον κ. Λαφαζάνη, εξομολογήθηκε ότι «σαφώς η απόφαση για την προσωρινή κατάργηση της ΕΡΤ δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν από εμάς».

«Η διακοπή της μετάδοσης εκπομπών από τον δημόσιο φορέα της χώρας μέχρι την σύσταση του νέου φορέα που θα γίνει πολύ γρήγορα δεν είναι για την κυβέρνηση πολύ εύκολη απόφαση. Είναι όμως ένα αναγκαίο και θαρραλέο βήμα προκειμένου εκ βάθρων να μπορεί να συσταθεί και να λειτουργήσει στο πλαίσιο της διαφάνειας και του εξορθολογισμού του κόστους ένας νέος δημόσιος φορέας για την τηλεόραση για το ραδιόφωνο και το Διαδίκτυο», τόνισε.

Επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορούσε να γίνει εν κινήσει αυτό, διερωτήθηκε: «Όταν δεν μπορούμε να μεταθέσουμε έναν τεχνικό από την Μουρούζη στην Αγ. Παρασκευή, πώς θα το κάναμε εν κινήσει;».

Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε περαιτέρω ότι στο πλαίσιο της ανάγκης που αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχει ήδη ψηφιστεί ο νόμος 4002 του 2011 που προβλέπει ρητά την κατάργηση – αναδιοργάνωση για 11 Οργανισμούς μεταξύ των οποίων και η ΕΡΤ (άρθρο 66, παρ. 2).

Ενημέρωσε δε ότι «σε αυτό το πλαίσιο της οικονομικής εξυγίανσης σημαντικών φορέων της γενικής κυβέρνησης, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση της απόφασης με την οποία προβλέπεται η κατάργηση της ΕΡΤ προκειμένου να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό – και γι αυτό έχει ήδη κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή – στη σύσταση νέου φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα με την απόφαση το υπουργείο Οικονομικών έχει οριστεί ειδικός διάδοχος της ΕΡΤ και περιήλθε σε αυτό το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «στο πλαίσιο αυτό έχουμε προχωρήσει στη σύσταση του οργάνου διαχείρισης και εκκαθάρισης της επιχείρησης, το οποίο και θα ασχοληθεί με αποζημιώσεις, όταν υπάρξει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά, με τις ενεργές συμβάσεις με τρίτους και επίσης για την προστασία της κινητής και ακίνητης περιουσίας που έχει περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο».

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ