Guardian: Πρόωρο το ελληνικό success story

Guardian: Πρόωρο το ελληνικό success story

Το άρθρο του οικονομικού αναλυτή της Guardian με τίτλο «Οι συζητήσεις περί ανάκαμψης είναι πρόωρες – και γίνονται για να δικαιολογήσουν την λιτότητα» ξεκινά με τον παραλληλισμό της Ελλάδας ως «το πρώτο ντόμινο που έπεσε στην ευρωπαϊκή κρίση, το οποίο αν και επίσημα πτωχευμένο κρατήθηκε ζωντανό χάρη στα εκατοντάδες δισεκατομμύρια του ΔΝΤ και της Ευρώπης» με αποτέλεσμα σκληρά μέτρα να επιβληθούν στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους κατά χιλιάδες.

«Η χώρα αντιμετώπισε τον κίνδυνο έξωσής της από το ευρώ, το οποίο οι οικονομολόγοι ονόμασαν χαριτωμένα ‘Grexit’».

«Αλλά αν είναι αυτή η εικόνα σας για την Ελλάδα, πρέπει να την επικαιροποιήσετε», λέει ο αρθρογράφος: «Δεν είναι πια στη μόδα».

«Εδώ και μερικές εβδομάδες ανώτεροι αξιωματούχοι της Αθήνας προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι ήρθαν και πάλι οι ευτυχισμένες μέρες. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάνει πλέον λόγο για το ελληνικό success story», γράφει ο αρθρογράφος προσθέτοντας: «Το αφεντικό της κεντρικής τράπεζας υποστηρίζει πως η Ελλάδα έχει επανέλθει στο σωστό δρόμο.

Ο ελληνικός Τύπος και μέρος του διεθνούς γνέφουν καταφατικά, ενώ οι κάτοχοι ελληνικών ή ευρωπαϊκών επενδυτικών αγαθών αναφωνούν: ξεχάστε το Grexit και καλωσορίστε την Greecovery».

Ωστόσο, οι ενθουσιώδεις υποστηρικτές της ανάκαμψης πάσχουν από επιχειρήματα. Ούτε η αξία των μετοχών της χώρας διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, ούτε τα οικονομικά της χώρας μπήκαν σε τάξη, παρά το τσεκούρι που μπήκε στις υπηρεσίες του κράτους πρόνοιας. Και μπορεί οι μισθοί να έπεσαν, όμως αυτό δεν συνοδεύτηκε από επιχειρηματικές επενδύσεις, που μένουν ακόμη να υλοποιηθούν.

«Κανείς δεν αμφισβητεί σοβαρά ότι η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να νοσεί βαριά, η χώρα το 2014 θα βρεθεί για έβδομη συνεχή χρονιά σε τροχιά ύφεσης με πάνω από ένας στους τέσσερις Έλληνες να είναι χωρίς δουλειά (δύο στους τρεις στους νέους)». Το κράτος πρόνοιας καταρρέει, το ίδιο και οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ οι μισθοί έχουν πιάσει πάτο, επισημαίνει το άρθρο.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι διατήρησαν την Ελλάδα στο ενιαίο νόμισμα τροφοδοτώντας την με ευρώ. Αυτό δημιούργησε μια επιφανειακή οικονομική σταθερότητα, χάρη στην οποία άρχισαν να «ανοίγονται» οι επενδυτές. Από τη μια πλευρά, όπως υποστηρίζει ο συντάκτης, σταμάτησε ή έστω ελαττώθηκε η εκροή χρημάτων από την Ελλάδα, αλλά από την άλλη οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν πλέον ως θησαυροφυλάκια καταθέσεων και όχι ως πιστωτικά ιδρύματα.

Ενώ η οικονομία παραμένει κατατονική και η κοινωνία των πολιτών είναι σε κρίση, όλο αυτό το «σπρώξιμο» ισοδυναμεί με τη σύγχρονη εκδοχή του «η εγχείρηση ήταν επιτυχής, τι κρίμα που πέθανε ο ασθενής», καταλήγει το άρθρο.

 

 

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ