Ποιοι γλιτώνουν το όριο των 67

Ποιοι γλιτώνουν το όριο των 67

 

Διασώζονται από την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, που καλύπτονται από τουλάχιστον δύο ασφαλιστικά ταμεία.

Χθες υπήρξε διευκρινιστική εγκύκλιος του ΟΑΕΕ, που αποσαφηνίζει τον φορέα που έχει την ευθύνη για την έκδοση της σύνταξης στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης.

Με βάση την εγκύκλιο έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν την αύξηση του ορίου ηλικίας:

– Όσοι πρόλαβαν να συμπληρώσουν το 60ο έτος μέχρι το τέλος του 2012 και έχουν διαδοχική ασφάλιση. Σε περίπτωση που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ΟΑΕΕ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη από τον προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα υπό την προυπόθεση οτι εκεί πληρούν τις προϋποθέσεις. Δηλαδή το αίτημά τους θα μεταβιβαστεί σε άλλο ταμείο και έτσι θα ανοίξει “παράθυρο” για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη (καθώς στον ΟΑΕΕ οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι αυστηρές).

– Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα με τις διατάξεις των νόμων 3863/10 και 3996/2011 (ακόμα με εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης). Σε περίπτωση που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, αυτό μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε.

Ουσιαστικά διορθώνεται εγκύκλιος που είχε βγει πριν από λίγο καιρό (και τελικά αποσύρθηκε) και οδηγούσε στον εγκλωβισμό χιλιάδων ασφαλισμένων. Με τον τρόπο αυτό διατηρούνται ευνοικές διατάξεις παλαιότερων νόμων (για παράδειγμα του 3863/2010) και αποφεύγονται βίαιες ανατροπες στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Χαμένοι είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, καθώς δικαιούνται σύνταξη στα 62 με 40 έτη ασφάλισης ή στα 67 με 15ετία. Η συγκεκριμένη ρύθμιση – που πέρασε με νόμο του 2012 – είναι ενιαία σε όλα τα ταμεία και δεν αφορά μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες.

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ