Προειδοποίηση για τις συντάξεις

Προειδοποίηση για τις συντάξεις

Το ασφαλιστικό σύστημα με τη σημερινή του μορφή και με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που θεσπίστηκαν το 2010 θα δίνει συντάξεις κάτω από τα όρια της φτώχειας στους μελλοντικούς συνταξιούχους, προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη της επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης άμεσα, ώστε όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά το 2020 να έχουν σύνταξη που θα τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση.

Όπως σημειώνει η ΤτΕ, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης (η σχέση της σύνταξης προς τις τελευταίες αποδοχές του συνταξιούχου) θα περιοριστεί κατά μέσον όρο σε 48,5% την περίοδο 2020-2060, έναντι 95,7% πριν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2010.

Αυτό σημαίνει οτι ακόμα και εργαζόμενοι με μέσα επίπεδα αποδοχών θα λαμβάνουν συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας. Σημειώνεται οτι με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2010, όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1.1.2011 θα λαμβάνουν μία βασική σύνταξη 360 ευρώ και το υπόλοιπο θα υπολογίζεται βάσει των αποδοχών όλου του εργασιακού βίου τους.

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ