Μπαρόζο: Όσοι έχετε ξοδέψτε

Μπαρόζο: Όσοι έχετε ξοδέψτε

 

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

 

Έκκληση προς τις χώρες που βρίσκονται σε καλή δημοσιονομική θέση να ξοδέψουν παραπάνω, ώστε να συμπαρασύρουν στην ανάπτυξη και τους εταίρους που έχουν πληγεί περισσότερο από την ύφεση, πραγματοποίησε πριν από λίγη ώρα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, κατά την παρουσίαση των εξατομικευμένων συστάσεων για την οικονομική πολιτική των κρατών-μελών (που δεν αφορούν τις χώρες σε πρόγραμμα), δήλωσε τα εξής: «Η κοινωνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε πολλά σημεία της Ευρώπης και το αυξανόμενο επίπεδο ανισοτήτων σε κάποιες περιφέρειες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Επειδή, όμως, πολλές από αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν χρόνο, προτού δώσουν αποτελέσματα σε σχέση με την απασχόληση, απαιτείται εξειδικευμένη δράση ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο… Οι χώρες σε έλλειμμα πρέπει τώρα να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και οι χώρες των πλεονασμάτων πρέπει να απομακρύνουν όλα εκείνα τα εμπόδια προς την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης».

Κύκλοι της Κομισιόν θεωρούν πως αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς τη Γερμανία, το οποίο δεν έρχεται καθόλου τυχαία, τη στιγμή που μεγάλες βιομηχανίες που εδρεύουν στην ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας αποφάσισαν φέτος να δώσουν αυξήσεις. «H Ευρώπη χρειάζεται συναίνεση για τις πολιτικές που είναι κατάλληλες για όλους μαζί και για κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά», ανέφερε ο Ζ. Μ. Μπαρόζο.

Όπως ήταν αναμενόμενο επτά οικονομίες σε κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος- Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Βέλγιο, Σλοβενία, Πολωνία και Πορτογαλία-έλαβαν την παράταση που επιθυμούσαν για την επίτευξη των στόχων, ενώ άλλες πέντε χώρες Ιταλία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία βγήκαν από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.  

 

Πηγή: real.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ