Η τρόικα “ψάχνει” το φορολογικό

Η τρόικα “ψάχνει” το φορολογικό

Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr στις 4 Ιουνίου, δηλαδή την επόμενη Τρίτη, την τρόικα στην επίσκεψή της στην Αθήνα θα συνοδεύει ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα φορολογίας και τελωνείων Αλγκρίντας Σεμέτα.

Κύκλοι του περιβάλλοντος Σεμέτα λένε στο Real.gr ότι: «ο επίτροπος αποφάσισε να μεταβεί στην Αθήνα μαζί με την τρόικα, αφενός γιατί η Ελλάδα ήταν ένα από τα λίγα κράτη-μέλη που δεν έχει ακόμη επισκεφτεί, αφετέρου διότι προφανώς οι αρμοδιότητές του σχετίζονται εξαιρετικά με ανοιχτά θέματα που υπάρχουν στην Ελλάδα τόσο σε σχέση με τη φορολογία όσο και με τα στατιστικά».

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι «ο επίτροπος δεν κομίζει κάποια νέα πρωτοβουλία, επιθυμεί να συζητήσει όμως ενδελεχώς τις μεταρρυθμιστικές ανάγκες στην Ελλάδα και το πώς η ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση και τους λοιπούς εμπλεκόμενους». Συμπληρώνουν, μάλιστα, πως με όλα αυτά τα ανοιχτά θέματα «είναι μια καλή ευκαιρία για τον επίτροπο να έρθει σε άμεση επαφή με όσους χειρίζονται τα ζητήματα που τον αφορούν επί του εδάφους».

Σύμφωνα με παρασκηνιακή ενημέρωση που είχε το Real.gr ο επίτροπος Σεμέτα θέλει να συζητήσει με τα συναρμόδια υπουργεία τόσο το ζήτημα της φορολογικής διοίκησης, όσο και την απώλεια εσόδων για τον προϋπολογισμό από ελληνικά τελωνεία. Στις Βρυξέλλες είναι γνωστό ότι ειδικά στο δεύτερο θέμα δεν έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος, η μηχανογράφηση και η ηλεκτρονική διασύνδεση δεν έχει προχωρήσει, τα λεφτά που χάνονται είναι πολλά και η Κομισιόν ερευνά πολλές ανοιχτές υποθέσεις.

Πάγια θέση της Επιτροπής είναι πως πρέπει να εφαρμοστούν στο ακέραιο οι συστάσεις που η αρμόδια γενική διεύθυνση της Κομισιόν έχει απευθύνει για τα ελληνικά τελωνεία και έχει αποκαλύψει η Real news στο δημοσίευμά της 24ης Φεβρουαρίου του 2013.

Ο επίτροπος Σεμέτα θα συζητήσει με τον Γ. Στουρνάρα θέματα φορολογικής διοίκησης στη βάση των συστάσεων που απηύθυνε η τρόικα κατά την πρόσφατη έκθεσή της. Επιπλέον, υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να κληθεί να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές το αίτημα της μείωσης του ΦΠΑ διαφόρων κατηγοριών και με βάση τα όσα δηλώνει η κυβέρνηση κατά κύριο λόγο στην εστίαση.

Ωστόσο, ο επίτροπος μιλώντας στη Real news ήδη από τον Μάρτιο εμφανίστηκε αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο, αμφισβητώντας το ελληνικό επιχείρημα πως η μείωση του ΦΠΑ μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα.

Σεμέτα: «Το ΦΠΑ βαρύνει πρωταρχικά την ιδιωτική κατανάλωση και τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα έπεσε το 2012 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Φυσικά αυτό οφείλεται στην επίπτωση της κρίσης, στα επίπεδα της κατανάλωσης, κάτι που είχε ένα σαφές αντίκτυπο στα έσοδα από τον ΦΠΑ. Έχουμε πολύ ισχυρούς λόγους για να αμφιβάλλουμε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, ενισχύοντας την κατανάλωση, πόσο μάλλον να καταλήξει σε υψηλότερα έσοδα από τον ΦΠΑ. Αντιθέτως, θα προκύψει δημοσιονομικό κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα».

Τη θέση αυτή συμμερίζεται απολύτως και η τρόικα, πηγές της οποίας στις 17 Μαΐου δήλωναν στο Real.gr ότι με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση η κυβέρνηση δε θα μαζέψει παραπάνω λεφτά, αντιθέτως θα χάσει λεφτά, θα της επιτραπεί να προβεί σε μία τέτοια κίνηση μόνο αν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο – που σήμερα είναι ελάχιστο – όμως τότε θα πρέπει να κληθεί να διαλέξει αν θα χρησιμοποιήσει αυτό το περιθώριο για τα εστιατόρια ή για επιδόματα ανεργίας και ενεργές πολιτικές απασχόλησης.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ