Στην Ελλάδα ο επικεφαλής της Gazprom

Στην Ελλάδα ο επικεφαλής της Gazprom

Στο αεροδρόμιο της Αθήνας «προσγειώνεται» και πάλι σήμερα, για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες, ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συναντηθεί και πάλι με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, εν όψει της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών εξαγοράς της ΔΕΠΑ. Η επίσκεψη του κ. Μίλερ στην Αθήνα καταδεικνύει την έντονη κινητικότητα στον τομέα της ενέργειας, αφού γίνεται μόλις δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και τις συνομιλίες του με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ τόσο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ όσο και για τον αγωγό μεταφοράς αερίου TAP.

Κατά τις επαφές του στην Αθήνα ο κ. Μίλερ, που συνοδεύεται μεταξύ άλλων από τον επικεφαλής του τομέα Διεθνών Δραστηριοτήτων της Gazprom Πάβελ Οντέροφ, αναμένεται να θέσει με κατηγορηματικό τρόπο τις ρωσικές απαιτήσεις για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, εν όψει και της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, που είναι η 29η Μαΐου.

Συγκεκριμένα η ρωσική πλευρά ζητεί διασφαλίσεις για την αποπληρωμή χρεών, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ από ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς προς τη ΔΕΠΑ, καθώς και την παροχή δυνατότητας επιστροφής της εγγυητικής επιστολής του πλειοδότη στην περίπτωση που υπάρξει κώλυμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με δεδομένο δε ότι η Gazprom φαίνεται να είναι η μόνη εταιρεία που διατηρεί το ισχυρό ενδιαφέρον της για τη ΔΕΠΑ, ο διαγωνισμός βρίσκεται σε κομβικό σημείο και η εξέλιξή του είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Μπακού, επικεντρώθηκε στη συζήτηση για την επιλογή του αγωγού TAP από την πλευρά των Αζέρων προκειμένου να τον τροφοδοτήσουν με αέριο από το νέο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ. Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να επιλέξει μεταξύ του TAP (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία) και του Nabucco West (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Αυστρία). Ο κ. Σαμαράς επιχειρηματολόγησε για τα οφέλη του ελληνικού αγωγού, ο οποίος είναι σαφώς οικονομικότερος από τον Nabucco και κυρίως επιτρέπει την ταχύτερη διέλευση του αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης.

Η συζήτηση αυτή επισήμως δεν συνδέεται με τις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Ωστόσο, η τελική απόφαση της Αθήνας για το πού θα δώσει τις δύο εταιρείες θα βαρύνει στην όποια απόφαση λάβουν από την πλευρά τους οι Αζέροι, δεδομένων και των στενών σχέσεών τους με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην είσοδο της Gazprom στην ελληνική αγορά. Η κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar ενδιαφέρεται για τη ΔΕΣΦΑ την οποία όμως θέλουν και οι Ρώσοι της Sintez, η οποία έχει αποσύρει μεν το ενδιαφέρον της από τη ΔΕΠΑ, φαίνεται να παραμένει όμως στον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι αποφάσεις που καλείται να λάβει το επόμενο διάστημα ο κ. Σαμαράς κρίνονται ως ιδιαίτερα σοβαρές, τόσο για τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή όσο και για την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στο οποίο έχει επενδύσει η κυβέρνηση και για την αποπληρωμή των δανείων της χώρας.

Πηγή: kerdos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ