Πάνω από 450 επιχειρηματικές συναντήσεις στην Κίνα

Πάνω από 450 επιχειρηματικές συναντήσεις στην Κίνα

 

Πάνω από 450 επιχειρηματικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στην Κίνα.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρώντας έναν απολογισμό του ταξιδιού, στο Business Forum στο Πεκίνο συμμετείχαν από κινεζικής πλευράς πάνω από 135 επιχειρήσεις με 257 συμμετέχοντες. Οι κύριοι κλάδοι που εκπροσωπούσαν οι κινεζικές επιχειρήσεις ήταν: τουρισμός, ακίνητα, εμπόριο, ενέργεια, κατασκευές, μηχανολογικός εξοπλισμός, ορυκτά, τρόφιμα, αγροτικά, προϊόντα, υπηρεσίες, χρηματοοικονομικά, επενδύσεις. Πραγματοποιήθηκαν 271 κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) με ελληνικές εταιρείες να έχουν πραγματοποιήσει κατά μέσο όρο τέσσερις συναντήσεις με αντίστοιχες κινεζικές. Το 23% των συναντήσεων αφορούσε τον κλάδο των τροφίμων, το 20% τον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων, το 11% χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τράπεζες, κλπ), το 7% την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες το 6% τη ναυτιλία.

Στη Σαγκάη, πραγματοποιήθηκαν 184 κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) ανάμεσα στις ελληνικές επιχειρήσεις της επιχειρηματικής αποστολής και τις 120 κινεζικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο φόρουμ. Οι πραγματοποιηθείσες συναντήσεις αφορούσαν κυρίως τους τομείς του τουρισμού και ακινήτων (33%) , ναυτιλίας (29%), τραπεζών (17%) και τροφίμων (14%).

Παράλληλα ήδη προγραμματίζεται επίσκεψη στην Αθήνα στις 17-21 Ιουνίου 20 σημαντικών κινεζικών επιχειρήσεων από τη Σαγκάη «με ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες στην Ελλάδα». Η επίσκεψη συντονίζεται από το Invest in Greece και το Ελληνικό Προξενείο της Σαγκάης.

Σύμφωνα με το υπουργείου Ανάπτυξης, από τις συναντήσεις προκύπτει ότι «ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κινεζικές επιχειρήσεις παρουσίασαν οι κλάδοι των τροφίμων και του τουρισμού ενώ συμφωνίες υπεγράφησαν στον τομέα των ακινήτων, με αξιοποίηση και των ευεργετικών διατάξεων του προσφάτως ψηφισθέντα νόμου που δίνει άδεια παραμονής σε μη κατοίκους ΕΕ με την αγορά ακινήτων αξίας πάνω από 250.000 ευρώ».

Ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, και ο υφυπουργός, Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς φορείς και επιχειρηματικούς ομίλους στις οποίες συζητήθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον και η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η επένδυση τους στην Ελλάδα.

Στη Σαγκάη, οι κκ. Χατζηδάκης και Μηταράκης επισκέφθηκαν τα ερευνητικά κέντρα των κορυφαίων εταιρειών τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικού εξοπλισμού Huawei και ZTE. Οι υπουργοί ξεναγήθηκαν στους χώρους των ερευνητικών κέντρων και ενημερώθηκαν από τους αντιπροέδρους των εταιρειών για τα νέα προϊόντα και τεχνολογίες που προωθούν οι δύο εταιρείες παγκοσμίως. Οι συναντήσεις έδωσαν την ευκαιρία να συζητηθούν περαιτέρω τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν μεταξύ των δυο εταιρειών και της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής υπογραφής συμφωνιών παρουσία των δύο Πρωθυπουργών στο Πεκίνο στις 16 Μαΐου. Οι δύο πλευρές προγραμμάτισαν μάλιστα τα επόμενα βήματα της συνεργασίας τους με σκοπό να ενισχυθεί περαιτέρω η παρουσία των δύο εταιρειών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Huawei θα δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα διαμετακομιστικό κόμβο για τα προϊόντα της καθώς και κέντρο έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά κέντρα και Ελληνικές Τεχνολογικές εταιρείες.

Η εταιρεία ΖΤΕ προτίθεται να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Στις διμερείς συναντήσεις με κινεζικές εταιρείες και επενδυτές, καταγράφηκε επίσης «ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε έργα υποδομών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, των περιφερειακών αεροδρομίων και του Αεροδρομίου Αθηνών».

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ