Ραντεβού τον Ιούνιο…

Ραντεβού τον Ιούνιο…

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

 

Τις προσεχείς εβδομάδες θα μπουν οι λεπτομέρειες στο καλούπι των τριών ορόσημων για τη δόση του Ιουνίου σε συνεννόηση των ελληνικών αρχών με την τρόικα. Η δε τρόικα θα μεταβεί σύντομα, χωρίς να έχει αποφασιστεί πότε ακριβώς, στην Αθήνα για να ξεκινήσει τακτικές διαδικασίες ελέγχου. Σύμφωνα με τον επίτροπο Ρεν αυτό πρόκειται να αποφασιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η τρόικα έχει στην πραγματικότητα πολύ δουλειά στην Αθήνα, αλλά και άλλη τόση εκτός αυτής. Στην πράξη ο έλεγχος ουδέποτε σταμάτησε από τον περασμένο Δεκέμβρη καθώς τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τους επιτελείς των τριών θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ).

Συγκεκριμένα στο άμεσο μέλλον η τρόικα και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συμφωνήσουν και να περιγράψουν λεπτομερώς τι μπορεί να νομοθετηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε τρία μέτωπα:

-την καταπολέμηση της διαφθοράς

-την ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

-και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Το πρώτο κομμάτι, αυτό της διαφθοράς μπορεί να θεωρηθεί και το πλέον πολιτικά εύκολο. Θα οριστούν κάποια στάνταρτς και διαδικασίες ελέγχου και θα περιληφθούν σε ένα νομοσχέδιο. Τα επόμενα δύο όμως ορόσημα περιέχουν εξαιρετικές δυσκολίες.

Ο Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα

Η υπόθεση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών άπτεται της υπόθεσης των κόκκινων δανείων και της στεγαστικής αγοράς. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να αναζητηθεί μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο τι μπορούν να δεχθούν οι τράπεζες και τι είναι διατεθειμένη να δεχθεί ως τακτοποίηση η ΕΚΤ. Οι τράπεζες δεν έχουν βγάλει τους σκελετούς από το ντουλάπι. Κατά την τρόικα δεν έχουν παραδεχθεί το εύρος και τον όγκο των δανείων που δεν θα εξυπηρετηθούν τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον στις Βρυξέλλες είναι γνωστό ότι οι τράπεζες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δουν την στεγαστική αγορά να καταρρέει από υπερπροσφορά κατοικιών και λοιπόν ακινήτων που οι καταναλωτές θα επιστρέψουν μαζικά στις τράπεζες, όπως έκαναν πριν από λίγα χρόνια με τα αυτοκίνητα. Κύκλοι των Βρυξελλών μεταφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες επιδίδονται σε σθεναρό lobbying για να μην επιτραπεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας.

Μέχρι πρότινος στις Βρυξέλλες έχει μεταφερθεί ότι θα προτιμούσαν να μην εισπράττουν για κάποια χρόνια παρά να χάσουν τα πάντα σε μια κατάρρευση αξιών. Αν οι τράπεζες εξαναγκαστούν να εγγράψουν όλα τα κόκκινα δάνεια εκεί που πρέπει και να υπολογίσουν τις πραγματικές αξίες ακινήτων που έχουν τη διάθεσή τους κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η αποφασισμένη ανακεφαλαιοποίηση θα είναι αρκετή.

Παρομοίως πολύπλοκο είναι και το ορόσημο για την αγορά ενέργειας. Στο χέρι της τρόικας είναι να βάλει στο παιχνίδι την πώληση των μονάδων λιγνίτη της ΔΕΗ, το νόμο που διέπει την λειτουργία της ΡΑΕ, τις άδειες για φωτοβολταϊκά και άλλες ανανεώσιμες πηγές, πόσο μάλλον τις λεγόμενες εγγυημένες τιμές.

Το μέχρι που θα πάει η τρόικα θα κριθεί από ένα γενικό κανόνα: θέλουμε να γίνει ότι μπορεί να γίνει σε ένα μήνα, ή να γίνει ότι πρέπει να γίνει και ας περάσουν δύο. Στη δεύτερη περίπτωση δεν αποκλείεται η λεγόμενη δόση του Ιουνίου να καταβληθεί κλασικά με καθυστέρηση, κάποια στιγμή τον Ιούλιο ή και αργότερα.

Πέραν όμως των ορόσημων, υπάρχουν και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της χώρας: δημόσια διοίκηση, φορολογία και άνοιγμα αγορών προϊόντων και επαγγελμάτων. Ειδικά το τελευταίο είναι για η λερναία ύδρα του προγράμματος. Οι στρεβλώσεις είναι τόσες που ακόμα και οι ελληνικές αρχές αναγκάζονται κατά καιρούς να παραδεχθούν στην τρόικα ότι δεν ελέγχουν ακόμη πλήρως το παιχνίδι. Για την Κομισιόν το τι θα πει περιορισμός στην άσκηση επαγγελμάτων και περιορισμός στις αγορές είναι γνωστό. Οι ελληνικές αρχές το μαθαίνουν σιγά σιγά.

Τέλος είναι προφανές ότι τα όσα πρόσφατα αποφασίστηκαν για το δημόσιο δεν θα πρέπει να μείνουν στα χαρτιά. Η τρόικα θέλει να δει στις 30 Ιουνίου μια λίστα με 12.500 ονόματα. Ως εκ τούτου η χώρα δεν θα μείνει χωρίς έλεγχο επί μακρόν.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ