Φέκτερ: Κι άλλα δύσκολα χρόνια

Φέκτερ: Κι άλλα δύσκολα χρόνια

Η δέσμευση ότι οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, εφόσον η κυβέρνηση επιτύχει τους προκαθορισμένους στόχους της και δη πρωτογενές πλεόνασμα, είναι ισχυρή.

Αυτό παραδέχεται στο Βήμα της Κυριακής η Μαρία Φέκτερ. Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, που κατά πολλούς διεκδικεί επάξια από την Άνγκελα Μέρκελ τον τίτλο της “σιδηράς κυρίας” της ευρωζώνης, αποδεικνύει ότι δεν μασάει τα λόγια της και δεν ωραιοποιεί τα πράγματα.

«Η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη για αρκετά χρόνια ακόμη» στην Ελλάδα, τονίζει η 56χρονη Φέκτερ, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορείς να δαπανάς περισσότερα από όσα η οικονομία σου μπορεί να αντέξει».

Εκφράζει πάντως την άποψη ότι το φορτίο της ανεργίας και της ύφεσης είναι βαρύ, αλλά η τρικομματική κυβέρνηση εμφανίζεται πολύ αποφασισμένη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος προσαρμογής.

«Η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης θα βελτιώνεται καθώς θα επιστρέφει η ανάπτυξη» σημειώνει και θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να στηριχθεί.

Και απαντώντας στην ερώτηση για το αν ανησυχεί από την άνοδο εξτρεμιστικών πολιτικών δυνάμεων όπως η Χρυσή Αυγή, απαντά ότι «σε μερικά χρόνια ο λαός θα δει ποιος εργάστηκε για τη χώρα του και ποιος απλά έκανε θόρυβο».

Ωστόσο, η αυστριακή υπουργός Οικονομικών περιγράφει ως ψευτοδίλημμα τη συζήτηση που διεξάγεται περί λιτότητας και αύξησης των δαπανών για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη αποδεικνύει ότι η δημιουργία περισσότερου χρέους είναι η λανθασμένη στρατηγική» λέει. Εκφράζει την πεποίθηση ότι η τραπεζική ένωση θα προχωρήσει, με τον σωστό τρόπο, καθώς η ευρωζώνη διορθώνει σταδιακά τα ελαττώματα της ΟΝΕ και οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με τις ζημιές που αφήνουν πίσω τους τα πιστωτικά ιδρύματα».

 

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ